Urušava se nacionalni spomenik u centru Sarajeva: Ko je zakazao?

Federalna inspekcija izvršila je jučer nadzor nad urušenim nacionalnim spomenikom na Marijin dvoru i sutra će se utvrditi odgovornost za konzervaciju i rušenje.

U međuvremenu još uvijek traju međusobne optužbe općinskih i gradskih vlasti o odgovornosti. Ko je od nadležnih zakazao i trebao građane riješiti stalne opasnosti od urušavanja?

Još 2020. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika naložila je hitne intervencije na objektima. Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić odgovornost prebacuje na Gradsku upravu koja je vlasnik kvadranta B i na Komisiju. Pred kameru Mandić nije želio.

“Općina Centar nije mogla ukloniti ruševne objekte jer za to nema nadležnost, nažalost. I svaka takva aktivnost bi proizvela reakciju federalne inspekcije, jer je riječ isključivo o njihovoj nadležnosti. Ni danas, kada sam bio na terenu, nisam mogao izdati takav nalog, iako se zgrada, koja je privatno vlasništvo, urušila. Dani koji slijede pokazat će da niste u pravu”, rekao je Mandić.

Ipak da načelnik nije u pravu kaže i Zakon o prostornom uređenju Kantona Sarajevo koji definira da su općinski inspektori dužni rješenjem narediti otklanjanje nedostataka na građevini ako oni mogu ugroziti život i zdravlje ljudi.

“Načelniče, zaštićeni objekti koji ugrožavaju sigurnost građana mogu se srušiti i konzervirati u saradnji sa federalnim i državnim organima uprave. I o tome općina i općinska inspekcija mora voditi računa. Nije moj posao da vam objašnjavam procedure. Naravno za takvo nešto treba sarađivati sa ljudima i drugim nivoima vlasti”, odgovorila je Mandiću gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugi nivo vlasti put je koji gotovo uvijek biraju političari prije saradnje. Ako pitate građane oni su za rušenje bili već odavno.

“Ko onda s tim vlada, čije je ovo? Bilo je državno, baš državno, a sada pogledajte te sramote. Je li ugrožava ovo život građana? Pa pogledajte vi, kad prođete hoće li vam na glavui pasti cigla, neće, to je staro, gotovo to samo treba rušiti”, “Trebali su davnih dana to da urade jer ovo je ruglo Sarajeva, mjesto centar ovo je ruglo”, “Bosna dovoljno je reći Bosna i mnogi gradovi u Bosni, nije samo Sarajevo svi gradovi”, “Rušiti ali kvalitetno nešto graditi, ono što je za dobrobit ove naše zajednice”, kazali su nam građani.

Rad na regulacionom planu kvadranta B jedne od najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu BiH nije moguće nastaviti dok Zavod i Skupština KS ne završe svoj dio posla poručuje gradonačelnica Benjamina Karić.

Rekla je također da neće podleći pritiscima pojedinih privatnih subjekata koji su vlasnici na ovoj lokaciji i samo zbog njih raditi regulacioni plan kao što se to radilo u prošlosti. Načelnik Općine Centar još jednom je apelovao i tražio pomoć svih odgovornih za rješavanje ovog problema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad