US usvojila deklaraciju o “pravu na samoopredjeljenje”, Stevandić RS poredio sa Kosovom: “Imamo alternativu”

Vijesti 10. sep 202314:53 0 komentara
F.Z./N1

Glavni odbor Ujedinjene Srpske usvojio je danas "Deklaraciju o zaštiti Ustavno-pravnog statusa Republike Srpske i pravu srpskog naroda na samopredjeljenje, u skladu sa evropskim i poveljama UN", izjavio je danas predsjednik ove stranke Nenad Stevandić.

Naveo je da se usvajanjem ovog dokumenta “pokazuje da RS ima alternativu, budući da su nastavljeni protivpravni napadi na teritorijalni integritet Republike Srpske, njenu imovinu i ustavni kapacitet”.

Ponovo je negirao legitiminost visokog predstavnika. Zanimljivo je da se poziva na “dejtonske ustavne principe”, a negira Ustavni sud BiH, odnosno tvrdi da je isti sud donio “neustavne odluke”. Također, poziva se na “samoopredjeljenje”, a entitet RS tretira kao “državu”.

“Našu politiku širimo za svakog čovjeka i to ćemo, vjerovatno, predložiti kao neke akte na Narodnoj skupštini Republike Srpske i na vladajućoj koaliciji, a ponudićemo ih i kolegama iz opozicije koje imaju državotvoran osjećaj da pokažemo da imamo pravo da koristimo povelju UN, kao i evropske konvencije koje narodu koji ima svoju vlast na terirotiji garantuju pravo na samoopredjeljenje”, rekao je Stevandić novinarima u Stanarima nakon Konstitutivne sjednice Glavnog odbora Ujedinjene Srpske.

Situaciju u RS je poredio sa Kosovom kazavši kako je “Kosovu progledano kroz prste”, a da RS “pokušavaju da sputaju pod mnogo gorim uslovima”.

“Mi ne rušimo ustavni poredak BiH, želimo da živimo u dejtonskim ustavnim principima, ali ukoliko neko narušava te principe i želi da nas ugrozi, moramo da pokažemo da imamo alternativu”, istakao je Stevandić.

On je naveo da su danas usvojeni i kriterijumi po kojima će se birati budući funkcioneri Ujedinjene Srpske u izbornim jedinicama, kao i oni koji će zauzimati funkcije u državnim i drugim institucijama.

“Partije moraju da institucionalizuju svoju politiku i da donose odluke koje su u skladu i sa trenutnim problemima i sa budućnošću Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

On je naveo da će usvojeni dokumenti biti predočeni javnosti i da će se raditi na njihov međunarodnoj prezentaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!