USK od danas u finansijskoj blokadi: “Najveću krivicu snose dvije stranke”

Vijesti 01. feb 202215:56 0 komentara
N1

Unsko-sanski kanton od danas je u finansijskoj blokadi, nakon što odluka o privremenom finansiranju nije usvojena ni jučer na sjednici Kantonalne skupštine. Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK pojasnio je za N1 šta ovo zapravo podrazumijeva, kao i to u kome vidi krivce. Kako kaže, problem uzrokuju odnosi iz prošlosti zastupnika iz sada dvije najbrojnije stranke - NES i A-SDA.

“To znači da će svi budžetski korisnici, svi dobavljači, svi oni koji zavise od budžeta od danas biti blokirani. Najveće posljedice će snositi budžetski korisnici, to su ljudi prvenstveno u zdravstvenom sektoru, obrazovanju, policiji, i drugi naslonjeni na budžet, poput dobavljača”, pojašnjava na početku razgovora za N1 Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK.

Ovo se po prvi put dešava u ovom kantonu, dodaje. Halkić najveću krivicu pripisuje dvjema strankama sa najvećim brojem zastupnika.

“Najveću krivicu snose dvije najveće stranke, koje imaju skoro dvotrećinsku većinu u kantonu. Radi se u stranci NES i A-SDA koji imaju skoro 20 zastupnika zajedno. Oni su nekada skoro svi bili u istoj partiji i danas su toliko politički suprostavljeni i ukopani u vlastite rovove. Koplja se lome preko SDP-a i građanskih stranaka koje trebaju iznijeti dio toga”, rekao je Halkić.

Navodi da je sada SDP dio vlasti, te da se ponaša konstruktivno, kao i onda kada je bio opozicija, ali uvijek glasao za privremeno finansiranje ili budžet.

Na pitanje kako dalje, Halkić se osvrće i na specifičan način funkcionisanja Skupštine USK.

“U Skupštini našeg kantona kolegij usvoji dnevni red, jer je on ranije stalno padao nakon rasprave. Međutim, zastupnici su se dosjetili da ne dođu na skupštinu i blokiraju njen rad. To ne odgovara nikome. Neki navode da neće nikada odustati dok se ne izvrši rekonstrukcija vlade. Jedna zastupnica iz Naše stranke, jedan zastupnik iz Pomaka i dva nezavisna zastupnika traže hitnu rekonstrukciju vlade u kojoj bi čak podržali i da NES i A-SDA ostanu u vlasti, ali da se promijeni premijer”, pojašnjava Halkić.

Dodaje da se ovdje radi o odnosima iz prošlosti te naglašava svoj stav da je i sam premijer doprinio tome da se određeni poslanici povuku iz većine.

Kako kaže, ponudio je i svoju ostavku i ostalo potrebno za deblokadu sistema, no rješenje nije pronađeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!