Uskoro na dnevnom redu zakon koji se odnosi na pedofile i zakon o zaštiti od nasilja u porodici

Vijesti 23. sep 202410:32 0 komentara
N1

Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacija BiH, kazao je da svaki dan očekuje izmjene Krivičnog zakona koji se odnosi na pedofile i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Na osnovu stalne komunikacije sa federalnim ministrom pravde, svaki dan očekujem izmjene Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u kojima je, između ostalog, predviđeno da se minimalna kazna za krivična djela protiv spolne slobode i morala, ali i nasilja nad ženama i djecom generalno, podigne i ukine se mogućnost njenog otkupa novcem“, rekao je Mioković, i dodao:

“Uvjeravam vas da, kao i svi građani, a posebno kao neko ko je bio policajac i ko je mandat posvetio zalažući se upravo za izmjene ovih zakona, imam poseban senzibilitet za ovu temu te da neću čekati ni minutu nego odmah staviti te izmjene na dnevni red prve sjednice Predstavničkog doma a onda ćemo procijeniti da li je potrebno da amandmanima te kazne još i pooštrimo“, istaknuo je Mioković.

Podsjećamo, dugo se čekaju izmjene Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Uskoro bi registar pedofila u FBiH trebao biti snazi, a N1 je ranije pisao  o tome ko će ima pristup i u kojim slučajevima su obavezne provjere.

Posljednjih dana u centru pažnje je slučaj pedofilije glumca Moamera Kasumovića, koji je 2021. godine dobio godinu dana zatvora, a s obzirom da zakon dopušta da se kazna do godine zatvora može otkupiti, on je to i učinio.

Svi se slažu u jednom – pedofili nikada ne smiju imati pravo na otkup kazne!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!