Uskoro pozorišni spektakl o životu velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića

Vijesti 06. jul 202220:24 1 komentar
N1

Pozorišni spektakl o životu velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, premijerno će biti izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra Sarajevo 7. jula, u okviru festivala Baščaršijske noći. Prva repriza je dan kasnije. Nakon toga će ova predstava u kojem se istražuje veza između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH, krenuti na turneju po BiH i igrati u ambijentalnim prostorima.

Po romanu Jasmina Imamovića nastala je predstava koja nam donosi dramski prikaz velike historijske ličnosti BiH, kralja Tvrtka. Akcenat ove univerzalne, historijske ali i savremene predstave je na odnosima porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao kralj Tvrtko I Kotromanić.

“Zaista su rijetke situacije u kojima na našim pozornicama imamo priliku gledati predstave koje se dotiču naše daleke prošlosti. Predstave koje se tiču jednog od najvažnijeg perioda bosanske historije, bosanske državnosti vezane za lik i djelo kralja Tvrtka”, saopštio je reditelj Dino Mustafić.

No, Mustafić je istakao da ovakve predstave nikada nisu zakašnjele, jer je kralj Tvrtko insistirao na civilizacijskim i kulturološkim vrijednostima ove zemlje – na jedinstvu i zajedništvu.

“Shvatila sam koliko je moje znanje o srednjovjekovnoj Bosni zapravo siromašno, zahvaljujući našem obrazovnom sistemu koji tome nije posvetio dovoljno pažnje. Tako da sam jako sretna, ne samo što sam pročitala roman, nego uradila i svoje vlastito istraživanje”, navela je glumica Helena Vuković.

“Frustrirajuće je bilo do te mjere da sa svakim novim saznanjem, kao osoba koja voli svoju zemlju, ljude, imam potrebu da idem ulicom i da svima “znate li vi da je u srednjovjekovnoj Bosni bilo to, bilo to…” toliko je fastinantnih detalja koji me čine ponosnim”, naglasio je glumac Mirza Ćatibušić.

Teatarski spektakl je vjerodostojan Imamovićevog romana koji je utemeljen na historijskoj građi.

Više detalja u prilogu Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare