Uspostavlja se program novčane pomoći nezaposlenim u FBiH

Vijesti 15. sep 202212:48 1 komentar
N1

Na prijedlog premijera i dopremijerke Federacije BiH, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, izrazila opredjeljenje za uspostavom programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu. To će biti izvršeno izmjenom, odnosno dopunom Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Ured premijera zadužen je da za narednu sjednicu Vlade Federacje BiH pripremi izmjenu, odnosno dopunu ove uredbe.

Vlada je zadužila Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u roku od pet dana, pripreme listu nezaposlenih osoba sa evidencija službi za zapošljavanje na dan 31. august 2022. godine, a iz koje će biti isključene osobe koje su pravo ostvarile po osnovu Poglavlja III i Poglavlja IV Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove mjere bit će osigurana u okviru Budžeta FBiH za 2022. godinu.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da osigura, putem preraspodjele sredstava između budžetskih korisnika, dovoljan iznos sredstava u tekućoj rezervi Vlade Federacije BiH za implementaciju programa pomoći nezaposlenim osobama, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare