Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru “u slučaju Vareš i Jahorina”

Vijesti 31. maj 202413:02 0 komentara
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je privremenu mjeru u slučaju Jahorine i Vareša do konačne odluke ove institucije, a na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Kemala Ademovića i 13 državnih parlamentaraca o predmetima državne imovine (Jahorina i Vareš) i zakona Republike Srpske o nepokretnoj imovini.

Riječ je u biti o raspolaganju državnom imovinom pa se tako ovaj slučaj odnosi na odluku Vlade RS iz 28. decembra 2023. godine u kojoj je donesena Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem licitacijom, a ista je objavljena u “Sl. glasnik RS”, br. 114/2023 dana 29.12.2023. godine.

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov odbornik Srđan Klječanin, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini. Zemljište je prodato za 41 milion KM.

OHR je na pitanje N1 da li je ova prodaja zakonita i da li entitet može prodavati imovinu odgovorio da je zabranjena prodaja i raspolaganje državnom imovinom.

“Dozvoljava se investitoru, privrednom društvu Adriatic Metals BiH privremeno korištenje šumskog zemljišta, površine 72.415 kvadratnih metara, u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina olova, cinka, barita i pratećih plemenitih metala”, navedeno je u Rješenju koje je Vlada FBiH donijela krajem decembra prošle godine.

Riječ je o zaključcima plenarne 144 . sjednice na kojoj je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru u ovom predmetu, u kojem su podnosioci zahtjeva 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Podnijeli su zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog donošenja Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 114/23 od 29. decembra 2023. godine). Odlukom o privremenoj mjeri privremeno je obustavljena primjena osporene odluke do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu”, poručuju.

Dalje ističu i to da je Ustavni sud usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere

I u Federaciji BiH nedavno se desio slučaj ustupanja imovine.

Ovom odlukom Vlada FBiH je promijenila namjenu šumskog zemljišta te je britanskom investitoru dopustila da izvrši promjenu namjene državnog zemljišta,  da šumu treće klase pretvori u eksploataciono polje. Federalni premijer Nermin Nikšić tvrdi da ništa nije urađeno nezakonito jer nema prenosa vlasništva, a zeleno svjetlo stiglo je i iz OHR-a.

Shodno tome, privremena mjera je donesena i u zahtjevu kojeg je podnio Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

“Ademović je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ br. 89/23 i 100/23). Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu”, navedeno je iz Ustavnog suda BiH.

Dakle, u konačnici privremena mjera se odnosi na obustavu primjena gore navedenih osporenih odluka sve dok se ne donese konačna odluka Ustavnog suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!