Ustavni sud BiH odlučio: Članovi zakona koji se odnose na kriminalizaciju klevete u RS nisu u suprotnosti s Ustavom BiH

Vijesti 18. jan 202419:34 1 komentar
Ustavni sud BiH/Arhiv

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici pozvao je nadležna zakonodavna tijela entiteta RS da bez odlaganja izaberu nedostajuće suce u tu instituciju. Cilj je, kako se navodi, omogućiti nesmetano funkcioniranje najvažnije institucije u Bosni i Hercegovini. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i ocjena ustavnosti Kaznenog zakonika RS, dijela koji se tiče kriminalizacije klevete. Zaključeno je da članovi zakonika koji se odnose na kriminalizaciju klevete nisu u suprotnosti sa Ustavom BiH. S druge strane, član 280 a. koji se odnosi na povredu ugleda RS, biće stavljen van snage jer je suprotan Ustavu BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je danas na plenarnoj sjednici da je član 280a. osporenog zakona kojim se propisuje zatvorska kazna za povredu ugleda Republike Srpske, njenih naroda i simbola suprotna Ustavu BiH.

U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a. Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije „neophodno u demokratskom društvu“.

Ustavni sud BiH je odluku donio na temelju apelacije Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su podnijeli u augustu prošle godine, saopćio je Ustavni sud.

Nakon odluke oglasio se i Zvizdić, poručivši kako je zadovoljan njenim dijelom koji se odnosi na neustavnost odredbe 280a. Krivičnog zakonika RS.

“Nisam do kraja zadovoljan odlukom u dijelu koji se odnosi na kriminalizaciju klevete, ali odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i treba ih poštovati”, poručio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare