Ustavni sud BiH odlučuje o Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH

Vijesti 23. mar 202307:13 0 komentara
Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će na dvodnevnoj sjednici koja počinje danas razmatrati zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koje je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo 2. februara na dan izbora.

Sjednica je najavljena na stranici Ustavnog suda, a kako je istaknuto, dva zahtjeva su podnesena u ovom predmetu kada je riječ o ocjeni ustavnosti te bi ovog puta trebala biti donesena konačna odluka.

Jedan zahtjev podnio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a drugi Šefik Džaferović koji je u vrijeme podnošenja bio član Predsjedništva BiH.

Ranije je Ustavni sud BiH razmatrao ove zahtjeve odlučivši donošenje privremene mjere zabrane primjene zakona do konačne odluke suda odbijanjem takvog zahtjeva obrazloženjem da Schmidtove odluke ne mogu proizvesti nenadoknadivu štetu.

Također, u januaru je održana plenarna sjednica, ali je na njoj odgođeno donošenje konačne odluke u predmetu ocjene ustavnosti Schmidtovih odluka.

Podsjetimo, Komšić tvrdi da je visoki predstavnik odlukama nakon što su građani BiH glasali na opštim izborima “izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila”.

Visoki predstavnik je, kako navodi Komšić, izvršio je i direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, tako što je “doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike u zakonodavne organe vlasti koje su željeli, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine”.

Džaferović je, s druge strane, apelacijom zatražio utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih amandmana i Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine, prije svega, u dijelu koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!