Ustavni sud BiH: Republika Srpska nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj državnoj imovini već samo država BiH

Vijesti 31. maj 202413:56 1 komentar
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas donio odluku u kojoj je naveo da bh. entitet Republika Srpska nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj imovini, a što su učinili nakon što su usvojili Prijedlog entitetskog zakona.

Ustavni sud je razmatrao apelaciju koju su podnijeli članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić te 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U toj odluci su podvukli da imovinom može raspolagati samo država koja je za to nadležna, a da RS kao entitet nema nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu državnu imovinu

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 16/23), utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine”, naglašeno je.

Podsjećamo, zastupnici u Narodnoj skupštini RS (NSRS) su 28. decembra 2022. godine usvojili Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku.

Njim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ali ne i svojina koja je do 31. decembra 1991. godine bila upisana kao imovina bivše Socijalističke Republike BiH. U skupštinskoj sali negodovanja probosanskih stranaka, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je tada da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, “po sili zakona” kako se navodi u tekstu, pripada njima.

Međutim, odluka Ustavnog suda BiH je poručio da vlasti u RS ne mogu odlučivati o ovom pitanju.

Također, iz NSRS se nisu zaustavljali pa su tako usvojili i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, međutim, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je poništio odluke NSRS te izmijenio Krivični zakon BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare