Ustavni Sud Bosne i Hercegovine sada čeka revakcinaciju

Vijesti 16. mar 202119:57 2 komentara

I danas je Bosna i Hercegovina dospjela u centar pažnje regionalnih medija. Državni Ustavni Sud, uz pomoć kolega iz Srbije, omogućio je vakcinaciju svim zaposlenim u ovoj susjednoj zemlji. Zbog vakcinacije su prešli put od skoro 200 kilometara i prvu dozu primili u Užicu. Sada čekaju informacije o revakcinaciji.

Nema vakcina u državi čiji Ustav štite. S toga su se zaposleni u Ustavnom sudu BiH juče vakcinisali u Srbiji.

“Prva vakcinacija zaposlenika Ustavnog suda BiH uspješno je obavljena 15. marta 2021. godine u Općoj bolnici Užice, a revakcinacija će biti naknadno dogovorena i organizirana u saradnji s nadležnim institucijama Republike Srbije”, navode iz Ustavnog suda BiH.

Iz Naše stranke kažu ovo je kapitulacija BiH…

“Ustavni sud je samog sebe izuzeo iz opšteg stanja nevolje, priznao kapitulaciju vlastite države pred izazovima pandemije i otišao u drugu državu da se vakciniše jer država u kojoj predstavlja vrhovnu sudsku vlast nije u stanju da nabavi vakcine”.

I dok sudije idu na vakcinaciju u susjedne zemlje, ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković traži od EU snažniji angažman.

“Rješavanje ovog problema bi poslalo važne poruke zemljama Zapadnog Balkana da ovaj region nije zaboravljen i da će u budućnosti biti dio EU”, smatra Turković.

Čekajući na poruke iz EU, Zapadni Balkan je obišla vijest da su se zaposleni u najvišoj sudskoj instanci vakcinisali u Užicu.

Evropa za to vrijeme bez odgovora kada će i koliko vakcina će biti isporučeno preko IPA fondova. Jedino je jasno, biće isporučene Pfizerove vakcine.

“Za isporuku cjepiva iz Evropske unije (Pfizer), koju koordinira Austrija, moraju se potpisti dva ugovora. Austrija je i dalje u pregovorima sa Pfizerom. Čim pregovori budu okončani i ugovori potpisani, cjepiva će moći biti isporučena u Bosnu i Hercegovinu”, poručuje ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartmann.

Upravo nabavka vakcina, ali i epidemiološka slika biće tema sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. No hoće li biti rasprave o odgovornosti izvršne vlasti.

“Mi ćemo izanalizirati stane. Ja mogu reći vlastiti stav. Da sam na bio u poziciji premijera postupio bih isto kao i on. Uključili smo se u COVAX mehanizam imajući povjerenja u evropske institucije”, ističe Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH.

A koliko se može računati na evropske institucije bilo je jasno s početka pandemije, kada se Italija suočavala sa najjčim valom virusa. Danas je, kako kaže premijer, Kantona Sarajevo novi Bergamo, a solidarnost u BiH jednaka kao i evropska.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare