Ustavno-pravna komisija PSBiH usvojila amandman na Ustav “jedan predsjednik BiH”

Vijesti 25. okt 202113:53 0 komentara
Facebook

Na današnjoj sjednici Ustavno-pravna komisija Parlamenta BiH podržala je amandmane Naše stranke na Ustav BiH i utvrdila da su usaglašeni s Ustavom.

„Radi se o ukupno četiri amandmana kojim se implementiraju sve presude suda u Strasbourgu. Najbitnije, podržan je naš prijedlog da se umjesto tročlanog Predsjedništva bira jedan predsjednik, i to da se izbor vrši iz Parlamenta BiH. Time bi se sve značajnije ovlasti koje Predsjedništvo danas ima prebacile na Vijeće ministara. Također, osnažili bismo Predstavnički dom tako što bismo ukinuli Dom naroda, ne ukidajući pritom zaštitu vitalnih i entitetskih interesa. Ono što je također jako važno, za mnoge i najvažnije, jeste da bismo u parlamentarnom zastupanju prekinuli s diskriminacijom Ostalih. Proglašenjem ovih prijedloga kao ustavno utemeljenih, te podrškom njihovim principima, mi stičemo temelj za dalju parlamentarnu borbu. Naši prijedlozi sad imaju osnov za razmatranje u Predstavničkom i u Domu naroda. Ono što je vrijedno za spomenuti jest da bi se time rasprava o ustavnim promjenama konačno vratila u Parlament“, rekao je Damir Arnaut, član Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ovaj amandman izazvao je burne reakcije. Snježana Novaković Bursać optužila je Dragana Mektića kako je svojim dolaskom na sjednicu ove komisije dao legitimitet sjednici te da je svojim glasanjem (“suzdržan”, op.a.) pokazao šta klub SDS-PDP-DNS misli o ovim promjenama kao i to da je ovo “najeklantatniji primjer njihovog podaništva”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!