Usvojen Prijedlog zakona o pravima boraca i njihovih porodica u FBiH

Vijesti 06. apr 202215:01 > 15:44 0 komentara
N1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sa 78 glasova ZA usvojio je Prijedlog zakona o pravima boraca i njihovih porodica, po skraćenoj proceduri.

Po skraćenoj proceduri razmatra se i Prijedlog zakona o demobilisanim borcima za koji će se uskoro glasati.

Na početku vanredne sjednice poslanici su se usaglasili da oba prijedloga zakona razmatraju po skraćenoj proceduri.

Cilj zakonskih rješenja koje je predložila Vlada Federacije BiH je da se povećaju boračke naknade i to naknade za lične i porodične invalidnine, naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja, a predviđeno je da se uvode takozvana “švicarska formula“ za uvećanje osnovnice za navedene kategorije, što do sada nije bio slučaj.

Pored povećanja boračkih naknada, predloženim zakonima je propisano da se u pravo uvodu nove kategorije, a to su demobilisani borci s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko Distrikta bez obzira na godine života, supruge umrlih demobilisanih boraca, povratnici na područje RS-a i Brčko Disktrikta bez obzira na godine života i supruge umrlih demobilisanih boraca s navršenih 57 godina, a koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Navedeno predstavlja sistemsko, odnosno zakonsko rješenje i dodatnu sigurnost za boračku populaciju da neće doći do umanjenja prava.

Također, osim ovih zakona poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata čije je donošenje predložio poslanik Zijat Mušić.

On je predložio da se izmjenama Zakona penzije koje su ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju usklađuju isto kao u Zakonu o PIO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!