Usvojene izmjene Zakona o MUP-u HNK: Uvodi se zamjenik komesara, oštre reakcije

Vijesti 15. jun 202215:05 0 komentara
Skupština HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici u Mostaru usvojila, glasovima vladajuće većine HDZ i SDA, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima ovog kantona. Prema tekstu, koji je usvojen u Skupštini u HNK se uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara. U vladajućoj koaliciji tvrde da zbog izmjenama zakona o MUP-u “neće biti paralelizama”.

“Zamjenik komesara, prvog operativca policije, postojao je na neki način i ranije, kroz funkciju načelnika sektora uniformirane policije”, kazao je ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda, prenosi mostarski.ba.

Opozicija, pak tvrdi i da se izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima “uvodi i miješanje politike u rad policije”, te navode kako je ta praksa napuštena još 2000-te godine, kada je provođen proces postratnog ujedinjavanja policijskih snaga u ovom dijelu BiH.

Upitan zašto je HNK jedini koja će imati komesara i zamjenika komesara, Bevanda je kazao kako i FUP ima zamjenika direktora uprave policije.

“Ne stoje te činjenice da se radi o političkoj policiji. U smislu operativnog rukovođenja policijom se ne mijenja apsolutno ništa. Mi smo na neki način dužnost i zamjenika i komesara imali i prije s tim da je zamjenik bio načelnik Sektora uniformirane policije koji je mijenjao komesara u određenim uvjetima. Danas smo to izbalansirali da se ne može desiti situacija da tako važan organ nema čelnog čovjeka. Ako nema komesara, ima zamjenik, ako nema zamjenika ima načelnik uniformirane policije i sve je zakonom definirano”, objasnio je Bevanda, prenosi Avaz.

Ipak, predsjednik Skupštine HNK-a, Šerif Špago (SDA), tvrdi da je “cijela priča opozicije zapravo predizborna politizacija”, te da “nema nikakvog miješanja politike u rad policije”.

Slaven Raguž je jedini glasao protiv i prema pisanju Avaza, nije htio ni učestvovati u raspravi, jer, kako je rekao, „nije imalo smisla, budući da je riječ o dogovoru između HDZ-a BiH i SDA“. Ranije je sjednicu napustio Klub zastupnika SDP-a i nezavisna vijećnica, Selma Drljević.

Reagirali su iz SBB-a.

Ranije su reagirali i iz Saveza za bolju budućnost BiH. Poručili su kako Izetbegović sa Čovićem dijeli policiju u HNK “na bošnjačku i hrvatsku komponentu, tačnije na stranačku policiju SDA i HDZ-a”.

“Poštujući sve demokratske principe, vladavinu prava i apsolutno zagarantiranu političku nezavisnost i samostalnost u operativnom radu policije, SBB smatra apsolutno nedopustivim namjere političkog dvojca SDA i HDZ-a da u HNK uvedu poziciju zamjenika komesara, koja ne postoji ni u jednom drugom kantonu. I to tako da komesar bude iz jednog, a zamjenik iz drugog naroda. Partneri u vlasti SDA i HDZ na ovaj način uvode dodatne nacionalne podjele u Mostaru i HNK, što je u suprotnosti s temeljnim principima težnji Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u. Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu, OHR i Ambasadu SAD u BiH da zaustave višedecenijske koalicione partnere u HNK u namjeri da uvode nedemokratske standarde u radu policije, zasnovane isključivo na političkim i nacionalnim, a ne profesionalnim principima”, navodi se u saopćenju SBB-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!