Uvreda i kleveta kao krivično djelo na dnevnom redu NSRS: Različita tumačenja

N1

Na današnjoj sjednici Narodna skupština Republike Srpske razmatra nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS, koji je pod posebnom lupom javnosti zbog rigoroznih poglavlja o uvredi i kleveti.

U uvodnoj riječi ministar pravde RS Miloš Bukejlović rekao je da se zakon donosi kako bi oblast bila bolje uređena, te da nije usmjerena ni protiv koga.

-Ovo je sistemski zakon čija je osnova zaštita ljudskih prava i svakog čovjeka, rekao je ministar Bukejlović.

Krivično djelo klevete čini onaj ko o drugom iznosi ili pronosi neistine, što može štetiti njegovom časti i ugledu, a krivično djelo iznošenja ličnih i porodičnih prilika iznosi onaj ko iznosi nešto što može škoditi njegovoj časti i ugledu, naveo je Bukejlović.

Predsjednik zakonodavsnog odbora NSRS Mladen Ilić rekao je da ovaj odbor ima zaključak, te je podnio izvještaj NSRS o nacrtu zakona.

-Zbog značaja materije potrebno je provesti javnu raspravu od 60 dana, rekao je.

SDS-ov Dragomir Vasić kritikovao je predloženi tekst, a kaže da je Vlada RS puki izvršilac želja Milorada Dodika, a ne predlagač.

Time je zakon kompromitovan u samoj inicijativi, zaključio je Vasić.

Najviše bure oko krivičnih djela povreda časti i ugleda. Čast je mišljenje koje pojedinac ima sam o sebi, to je subjektivna kategorija, dok je ugled mišljenje koje okolina ima o njemu i to je objektivna kategorija. Kod klevete je bitno da je informacija neistinita, da su za nju čula treća lica. Uvreda je definisana zakonom o javnom redu i miru. Došlo bi do haosa u primjeni ovoga predloženog zakona i stvorila bi se pravna nesigurnost. Ponovno uvođenje krivične odgovornosti za klevetu uvodi pravnu nesigurnost, jer se ne zna da li će izvršilac odgovarati po građanskoj parnici, ili po ovom zakonu…

Novčana kazna pripada državi, a naknada oštećenom, što znači da država ima interes za ove procese, jer novac ide u budžet.

Zakon je lex specialis u odnosu na druge zakone, što znači da nadjačava druge zakone, navodi Vasić. Dodaje da je Zakon o zaštiti od klevete precizniji i kao oštećenog navodi i fizičko i pravno lice.

-Ovaj predloženi zakon kao oštećenog navodi samo fizičko lice.

Dualitet se javlja i u isključenju protivpravnosti.

Postavlja se pčpitanje ko će vršiti izbor kako će počinilac odgovarati;

-Ako nekoga grubo uvrijedite prekršajni sudija će vas kazniti sa 800 KM, ako ne budemo dovoljno grubi isti tužilac će vas kazniti sa 20 000 KM, a ako je izneseno na javnom mediju i 50 000 KM.

Ogromna je moć u rukama tužioca zaključuje Vasić.

Kazne su drakonske od 5 000 do 120 000 KM, navodi, a zatvor iako nije decidno naveden, jeste u praksi moguć.

Mediji, pravna lica završiće u stečaju ako nemaju da plate, pojedinci ukoliko nemaju da plate-završiće u zatvoru, sročio je jasno SDS-ov poslanik.

Vasić podsjeća da u zakonu već postoje propisano normiranje dnevnih kazni u rasponu od najmanje 10, najviše 365 dnevnih iznosa. To je kaže 43,3 KM dnevno, a prema tome novčana maksimalna kazna bila bi oko 15 000 KM.

-Za sve one koji budu kažnjeni preko 75 000 KM, neće morati ići u zatvor preko 2 godine. Postavlja se pitanje koja je svrha tih visokih kazni.

Srđan Mazalica iz SNSD kaže da ovaj zakon pruža široke mogućnosti za izuzimanje medija, a naglašava da treba donijeti i zakon o medijima.
Ovo nije zakon protiv klevete, ovo je zakon za istinu, rekao je SNSD-ov Mladen Ilić u raspravi o izmjenama Krivičnog zakonika RS.

SP-ov Srđan Todorović kaže da javnost mora biti kvalifikovana da govori, jer sada ta oblast nije uređena. Zbog svega je i političarima kao javnim radnicima često ugrožena porodica, ali i sigurnost navodi.

Sadašnje kazne od 200 do 800 KM za klevetu male su, smatra.

-Davno je prestalo da javni prostor definišu novinari i mediji, javni prostor definiše kako ko stigne. Postoji potreba da regulišimo javni prostor. Mora da prestane da ga reguliše kako ko hoće iznoseći i neistine…

Priznaje da je bilo razgovora i sa evropskim i međunarodnim zvaničnicima, ali “ovaj propis treba da omogući javnu sigurnost svakome”.

-Dobili smo pismo i gdina Satlera. On tumači da se ove odredbe o kleveti koje imaju pojedine članice EU ne koriste funkcionalno u njihovim pravosudnim sistemima. Ne mogu prihvatiti baš ovakvu konstataciju. Pravosudne institucije u BiH su napravljene upravo po evropskim normama.

Ovaj propis mora pretrpiti ozbiljne izmjene u smislu svega što je novinarska zajednica izniejla kao zabrinutost. Kvalifikacija uvrede nije adekvatno definisana, ostavlja se prostor da se tumačenje ovih odredbi može definisiati kroz praksu. Očekujemo od predlagača da u narednom periodu, na jako ozbiljan način sve definiše… Da se propis doradi u adekvatnom smjeru. Pozivam predstavnike medijske zajednice da iniciraju donošenje propisa, ne vidim problem da se uporedo sa ovom javnom raspravom idu propisi koji bi bili supstitucija…

Zagorka Grahovac iz Liste za pravdu i red primjedbovala je zbog toga što se član koji se odnosi na pronošenje i iznošenje bilo čega iz ličnog i porodičnog života nije precizno definisao:

Istinitost ili neistinitost onoga što se pronosi iz ličnog ili porodičnog života ne može se preispitivati, ne da nije bitno jel tačno ili nije tačno. Gdin Todorović je iznio niz neistina na račun našeg šefa kluba gdina Vukanovića- da je pedofil, da nema diplomu, upravo se slažem da bi poslanici zbog ovoga trebali da izgube imunitet i da odgovaraju za klevetu, rekla je Grahovac.

Ovo je borba za sprečavanje širenja lažnih vijesti, kaže poslanik SNSD-a Boris Pašalić. Slaže se da postoji prostor da se ovaj dokument doradi, da predloženi tekst nije konačna verzija.

Igor Crnadak iz PDP-a kaže da je ovo nesumnjivo opasan i rigidan zakon u zemlji u kojoj je pravosuđe poklopljeno od vladajuće politike.

-Ljudi nemojte govoriti neistine. Bez obzira što ste iznijeli istinu, nacrt zakona predlaže kazne i za ono što iznesete i što je istina. Kada bi se ovaj zakon primijenio na RTRS, oni bi bankrotirali, platili bi 10-15 miliona kazni za laži. Koliko bi platili samo za onu informaciju da je Jelena Trivić dobila 10 miliona od Amerikanaca za izbore, pita Crnadak.

-Na ovaj način se ponovo uvodi verbalni delikt, zaključila je Mirna Savić Banjac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad