Zijad Mutap i ostali oslobođeni u predmetu “Dženan Memić” (FOTO)

Vijesti 24. nov 202208:59 10 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hecegovine danas je izrečena presude u slučaju "Zijad Mutap i dr." poznatiji kao "Dženan Memić". Optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović, se, između ostalog, terete da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je optuženog Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Nalaže se vraćanje oduzetih predmeta od optuženih.

Optuženi su oslobođeni plaćanja troškova i biće plaćeni iz budžetskih sredstava.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Sudija Perić rekao je kako su se i Tužilaštvo i Sud suočili s teškoćama. U dokaznom postupku nisu saznali iz kojeg motiva se ova grupa udružila, koji je motiv niti kome su pomagali. Nije utvrđeno ni ko ni kako je nanio povrede Dženanu Memiću i Alisi Mutap. Za učešće Zijada Mutapa kazao kako je normalno da je kao otac prikupljao informacije da sazna šta se desilo njegovoj kćerki.

Za dnevnik koji je Mutap vodio, kazao je kako nema dokaza ni zabilješki da je nešto uradio. Sumnjao je na Mirzu Pljoškića i iznosi druge sumnje. Ne postoje zapisi da navodi istragu na krivi trag ili da Alisa Mutap nešto krije.

Za policajce koji su optuženi kaže se da nisu poznati motivi zbog kojeg bi prikrivali dokaze ili počinili djelo pomoći počinitelju krivičnog djela.

“Ističe se da Alisa Mutap nema amneziju i da se postavlja pitanje da li je znala više od onoga što je rekla prvobitno policiji.  Ali nema dokaza van razumne sumnje da nije bilo kratkotrajne amnezije. Da li je Alisa mogla vidjeti nešto više od onoga što je rekla? Mi to nismo čuli i postupku. Pretpostavke nisu dokaz u krivičnom dokazu”, rekao je Perić.

Dodao je da će ovaj slučaj otvoriti mnoga složena pravna pitanja i polučiti posljedice.

“Ne znamo kome su optuženi pomagali u skrivanju dokaza. Konstrukcija optužnice nije bila na čvrstim temeljima. Svjedočenja policajaca su se odnosila na učešće u istrazi i činjenju službenih radnji. Dio dokaza iznesenih su bili irelevantni. Dio dokaza upućivao je da se dogodila saobraćajna nesreća iako to nije bilo u optužnici. Iskazi 29 svjedoka su bili beskorisni”, rekao je Perić.

Naveo je kako je Sudsko vijeće bilo često zbunjeno.

“Činilo se da se sami tužioci teško snalaze u ovom predmetu. Odustali su od saslušanja 10-ak svjedoka i postali su žrtve olakog optuživanja”, rekao je Perić.

Što se tiče snimaka koje Dupovac izuzeo s kuće Šerifa Konjevića, kazao je kako nijedan nije obrisan niti skriven. Snimak je, dodaje, dobrovoljno predat i nije bilo dokaza da je htio prikriti ili izmijeniti. Za bacanje koverte u korpu za smeće, Perić kaže, nije potvrđeno niti dokazano.

Za Muamera Ožegovića koji se tereti da je obrisao video zapis iz hotela Crystal, Perić je kazao je kako su pristup računaru na kojem su snimci imali svi i da nije bilo šifre.

“Nije se mogao izvesti zaključak van razumne sumnje da je brisanje snimka izveo Muamer Ožegović”, rekao je Perić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare