(UZNEMIRUJUĆE) Objavljen novi snimak zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić

Vijesti 16. aug 202316:17 0 komentara
Screenshot/Al Jazeera

Četiri godine nakon objave snimaka koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu Pazarić kod Sarajeva objavljeni su novi uznemirujući snimci.

Zaposlenici Zavoda s kojima su razgovarali novinari Al Jazeere, tvrde da je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima.

Na njemu se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju.

Iz Zavoda se nisu oglašavali.

Upozoravamo da je snimak uznemirujući a možete ga pogledati na ovom linku. 

Bivšim direktorima Pazarića 13 i po godina zatvora

Podsjetimo, prije četiri godine su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić.

Općinski sud u Sarajevu proglasio je u prvostepenom postupku krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Kako su saopštili iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KTKS), zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, prvostepenom presudom osuđeni su na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

Terete se da su od 2009. do 2019. godine, dok su obavljali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavjesno postupali u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda prava štićenika”, saopćili su iz Tužilaštva KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!