Nova donacija, novi “veliki dan”, ali BiH i dalje bez masovne vakcinacije

Nova donacija vakcina stigla je u Bosnu i Hercegovinu. Više od 10.500 doza Pfziera. Ovaj put putem sistema Evropske Unije. Donaciju su bh. zvaničnicima uručili komesar za proširenje Oliver Varhelyi i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Zvaničnu posjetu BiH danas je imao i direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu - Hans Kluge.

Nova donacija vakcina. Novi “veliki” dan za Bosnu i Hercegovinu. Novo fotografisanje i zahvale visokopoziconiranih predstavnika BiH. Više od 10.500 hiljada vakcina Pfizer uručili su Oliver Varhelyi komesar za proširenje Evropske Unije i ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg.

Od maja do augusta BiH ću putem sistema “EU4Health” našoj zemlji biće isporučeno 214.000 hiljada doza Pfizera, a očekuje su uskoro putem istog sistema i nabavka AstraZenece.

“Za Brčko Distrikt smo izdvojili 2,5% od 213.000 vakcina. Za Federaciju i Republiku Srpsku to dijelimo u omjeru 62% naprema 38%”, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Ovo je zaista jedan veliki dan i značajna poruka da je EU stalo do regiona. Da je EU stalo do BiH. I mislim da smo to pokazivalo od samog početka pandemije”, istakao je Oliver Varhelyi, komesar za proširenje EU.

“Nećemo vas ostaviti na cjedilu”

Ministar Schallenberg sastao se sa ministricom Biserom Turković poručivši: “Mi vas nećemo ostaviti na cjedilu, računajte na nas, uključujemo “evropski turbo” u borbi protiv pandemije”. Na pitanje N1 da li su nadležni pokazali nemoć u borbi protiv pandemije, s obzirnom na to da se sva imunizacija u BiH svela na donacije, ministrica Turković odgovara.

“Ali znam da generalno uključivši moje ministarstvo smo jako puno vremena proveli tražeći da dobijemo mogućnost da kupimo vakcine, kada smo vidjeli da vakcine koje trebaju da dođu ne pristižu.U ovom času 120 zemalja nije uspjelo nabaviti vakcine”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

“Misao koju ne mogu često da ponovim jeste da je BiH ključna zemlja regiona. I da bez stabilne BiH nema stabilnog ni regiona“, kazao je Alexander Schalleberg, ministar vanjskih poslova Austrije.

Pored mnogobrojinih susreta danas bh. zvaničnika sa predstavnicima evropskih i međunarodnih organizacija i Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu sastao se sa premijerima bh. eniteta i predsjedavajućim Vijeća ministara, te sa resornim ministrima za zdravstvo.

Kluge: Bh. vlasti se potrudile da vakcine dođu što prije

Slušajući mnogobrojne hvalospjeve Klugea za odgovor na pandemiju vlasti u BiH, stiče se dojam da smo na pandemiju odgovorili poput Izraela.

“Zaista želim da naglasim i potvrdim da su vlasti u BiH zaista potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije”, kazao je Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

“Ja se iskreno nadam da će suradnja koja traje više od 20 godina nastaviti. I tim povodom ćemo danas potpisati novi dvogodišnji sporazum između Ministarstva civilnih poslova i Svjetske zdravstvene organizacije”, istakla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BIH.

Federacija i dalje ne uspijeva nabaviti vakcine, dok Republika Srpska postepeno dogovora nabavku vakcina iz Kine i Rusije. BiH i dalje očekuje blizu milion vakcina koje su plaćene putem COVAX sistema, a predsjedavajući VM Zoran Tegeltija navodi da bi značajnije isporuke putem COVAX-a mogle stići u drugom kvartalu ove godine.

Od 1.230.000 doza koje BiH platila, stiglo je tek 50.000, dok bi u idućoj sedmici trebalo stići još 100.000 doza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad