Varhelyi: Mora biti jasno da vrata EU nisu otvorena za neregularne migracije

Vijesti 18. nov 202112:21 > 13:15 0 komentara
N1

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi, izjavio je na konferenciji o migracijama koju je organizovalo BiH Ministarstvo sigurnosti da “svima mora biti jasno da vrata EU nisu otvorena za neregularan ulaz,” te da će EU nastaviti pružati finansijsku i političku podršku kako bi se riješili zajednički izazovi migracija - ali da očekuje jednaku posvećenost vlasti u zemljama regiona.

Regionalna ministarska konferencija – “Sarajevo migration dialogue” održava se u Sarajevu od 17. do 19. novembra na kojoj učestvuju ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija.

Varhelyi se na početku svog govora zahvalio Ministru Selmi Cikotiću za priliku da se obrati na ovoj konferenciji te je pozdravio “značajan i važan rad učinjen na poboljšanju migracijske situacije u Bosni i Hercegovini.”

Podsjetio je da se BiH prije godinu dana suočila s ozbiljnom krizom u kampu Lipa i cijelom Unsko sanskom kantonu te da se “uz opsežan politički angažman EU i konkretnu podršku” situacija postepeno popravljala, u čemu je i Ministarstvo sigurnosti odigralo “važnu koordinirajuću ulogu.”

“Bosna i Hercegovina, na svim nivoima vlasti, treba kao država sa perspektivom pristupanja EU raditi na održivim, dugoročnim rješenjima,” podcrtao je on.

Ponovio je zaključak sa samita EU-Zapadni Balkan sa samita na Brdu kod Kranja prošlog mjeseca da su migracije su zajednički izazov te izrazio posvećenost EU da surađuje sa svim partnerima u regionu na rješavanju migracijske situacije, kao i podršku zemljama regiona na njihovom putu ka članstvu u EU.

“Postigli smo značajan napredak od vrhunca migracione krize 2015-16. Međutim, trebamo ostati na oprezu i raditi na izbjegavanju budućih kriza,” dodao je on.

Varhelyi je naveo da su neregularni migracioni tokovi usporeni zbog pandemije COVID-19 i da i dalje ostaju na relativno niskom nivou.

Međutim, upozorio je da, s obzirom na situaciju u Afganistanu i pritisak na Tursku koji raste, “rizik od povećane iregularne migracije prema regionu je visok.”

“Mogućnost krize se ne može isključiti. Neophodno je djelovati pravovremeno i odlučno,” podcrtao je on.

Varhelyi je podcrtao da moraju biti uspostavljeni funcionalni sistemi upravljanja granicom i procedure za azil.

“Migrante je potrebno brzo provjeriti i registrovati. U suprotnom, nije moguće utvrditi kome treba dati pravo na ostanak, a koga vratiti kući. U isto vrijeme, potrebna nam je snažna i zajednička akcija u borbi protiv rastućih krijumčarskih mreža u regiji, koje izazivaju sve veću zabrinutost.”

Ocijenio je da je ključna stvar također postojanje odgovarajućih kapaciteta za prijem migranata, te dodao da će Evropska Komisija i agencije EU nastaviti da ulažu u izgradnju kapaciteta sistema azila i prihvata na Zapadnom Balkanu, u bliskoj saradnji sa državama članicama EU, UNHCR-om i IOM-om.

“Neophodno je vratiti one koji, nakon odgovarajuće procedure azila, nemaju pravo da ostanu. Nastavićemo da pomažemo partnerima sa Zapadnog Balkana da poboljšaju i prošire programe potpomognutog dobrovoljnog povratka. Računam na to da će zemlje članice EU igrati svoju poštenu ulogu, uključujući korištenje svog uticaja za promoviranje povratka direktno sa Zapadnog Balkana,” izjavio je.

“Svima mora biti jasno da vrata EU nisu otvorena za neregularan ulazak. Ostajemo spremni za saradnju sa trećim zemljama kako bismo olakšali povratak sa Zapadnog Balkana,” podcrtao je Varhelyi.

Dodao je da Evropska Unija trenutno sačinjava program budućih aktivnosti vezane za migraciju na Zapadnom Balkanu na osnovu zajednički identifikovanih potreba u cilju rješavanja gore navedenih izazova.

“Uvjeravam vas da će EU ispuniti svoj dio, i politički i finansijski, ali očekujemo jednaku posvećenost vaše strane u rješavanju naših zajedničkih izazova i ostvarivanju ciljeva koji su u našem zajedničkom interesu,” rekao je.

Za kraj je naglasio važnost regionalnog pristupa rješavanju izazova migracija.

“Komisija pozdravlja forume kao što je ovaj – Sarajevo Migration Dialogue – koji podstiču razmjenu između svih sudionika u regionu,” rekao je Varhelyi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!