Varhelyi o kriminalizaciji klevete: EU poziva RS da povuče amandman

Vijesti 24. mar 202308:52
Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi (AFP/John Thys)

Nakon što su jučer poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS čime je kriminalizovana kleveta, oglasio se Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje koji je osudio takav potez.

Varhelyi je na Twitteru poručio da je za žaljenje to što je NSRS glasao za amandmane kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu.

“Ovo je korak u pogrešnom smjeru. EU poziva RS da povuče amandman kako bi se osigurala sloboda izražavanja i medija”, poručio je Varhelyi.

Varhelyi je na Twitteru ovu poruku objavio uz podjelu tvita Petera Stana, glavnog glasnogovornika pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku koji je također rekao da je usvajanje ovog Nacrta izmjena Krivičnog zakonika korak u pogrešnom smjeru.

“To dovodi u pitanje stratešku posvećenost vladajućih stranaka EU pristupanju. EU poziva entitet RS da povuče amandmane i osigura zašitu slobode izražavanja i medija”, poručio je Stano.

U NSRS je jučer ovaj Nacrt izmjena Krivičnog zakonika usvojen uprkos brojnim pritiscima javnosti, prije svega medija, ali i međunarodne zajednice te pojedinih bh. zvaničnika da se on povuče i ne razmatra.

Uprkos brojnim kritikama: Usvojen nacrt Krivičnog zakonika u NSRS

SDS je tražio da se kleveta i uvreda izuzmu iz KZ-a, te vrate u građansku parnicu, kao i da se izrade izmjene i dopune zakona o Zaštiti od klevete.

Povlačenje spornog zakona o kriminalizaciji klevete i dalje traže traži opozicija, novinarska udruženja, kao i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i ambasada…

Za usvajanje Nacrta izmjena Krivičnog zakonika je glasalo 49 poslanika, 21 je bilo protiv, niko suzdržan.