Vasvija Vidović: U slučaju “Respiratori” krše se prava odbrane

Vijesti 23. feb 202214:02 2 komentara
F.Z./N1

Odbrana optuženih u slučaju "Fadil Novalić i drugi" tokom današnjeg ročišta sukobila je mišljenje sa tužiteljima, koji ne žele da im ustupe kompletne materijale sa izuzetih mobilnih telefona i računara. Tužiteljstvo BiH obrazlaže da se time krši pravo na privatnost lica čiji su uređaji vještačeni, jer se na njima nalaze privatni podaci. Odbrana, s druge strane, smatra kako je stav Tužiteljstva BiH prema njima u potpunosti neprimjeren, te da se njihova prava redovno krše.

“Ne možete jedan od centralnih dokaza izvoditi nakon što počnu dokazi odbrane. Odbrana ima pravo da pobija navode tužilaštva. Odbrana ima pravo vidjeti dokaze koji se unose u spis kao i sud, a ne ići u tužilaštvo i razgledati tamo dokaze. Tužitelji redovno zanemaruju svoju dužnost da objelodane dokumente i ne shvataju da tako mogu ugroziti cijeli predmet”, saopštila je ovo nakon današnjeg ročišta Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića.

Pročitajte još

Mora se, naglašava ona, shvatiti da je odbrana dio pravosuđa, te ponavlja kako je trenutni stav Tužilaštva BiH prema njima potpuno neprimjeren.

“Tužilac unaprijed zauzeo stav…”

“Tužilac je unaprijed zauzeo stav da će odbrana objelodaniti neke dokaze – a to ne dolazi u obzir. U ovom predmetu imate advokate visokog integriteta”, navodi zastunica federalnog premijera Fadila Novalića.

Upitala je i prisutne predstavnike medija da li su ikada od odbrane u ovom slučaju dobili na uvid neki od dokaza.

“Uvijek ste to dobijali od Tužilaštva BiH”, odgovorila je sama Vidović.

Sud BiH se danas nije izjasnio po ovom pitanju. Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović je kazala da će u vezi sa ovim slučajem konsultovati stručnjake, te da će uvažavajući argumente obje strane donijeti odluku za koju smatra da će biti na zadovoljstvo i Tužiteljstva BiH i odbrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare