Vatrogascima u Srebreniku ukinuta pasivna dežura i smanjena primanja

Vijesti 08. okt 202115:19 > 15:22 0 komentara
Facebook

Pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik ukinuto je pasivno dežurstvo i smanjen dodatak na otežane uslove rade, naveli su iz ove jedinice u saopćenju. Vatrogasci ističu kako im je "Gradsko vijeće provodeći presudu Ustavnog suda iz 2018. godine o povredi prava na lokalnu samoupravu" smanjena plata za 200-300 KM.

Navode kako je ova odluka objavljena u Službenom listu Grada Srebrenik danas.

“Nažalost tu odluku je donjelo i Gradsko vijeće na 7. sjednici gradskog vjeca u tački br 5. Naša je obaveza da vas obavjestimo da nakon osam dana od stupanja ove odluke za našu jedinicu ne važi pasiva. Vas sve molimo da imate razumijevanja prema vatrogascima kad 17.10.2021. nekom se desi nesraća, požar ili ne daj Bože neki drugi nemili događaj, a vatrogasci ne odreaguju brzo i efikasno kako se to očekuje. Da znate ko je krivac za to. U vatrogasnoj jedinici u idealnim uslovima dežura tri vatrogasca. Do sada je u pasivi bilo još tri vatrogasca koji su imali obavezu propisanu pasivnom dežurstvom da se u svakom trenu moraju odazvati na poziv. Ne smiju napustiti opštinu, biti pod dejstvom alkohola i u roku od 5 do 7 minuta moraju se pojaviti u vatrogasnom domu kao druga postava, Da li kao ispomoć kolegama na terenu ili u slučaju izbijanja drugog požara, saobraćajne nezgode ili nekog drugog vida nesreće koja će zahtjevati angažman i ljudi iz pasive. Taj zakon o pasivi se briše te se uslovi rada sa 20 smanjuju na 10% iako je zakonom propisano 30%”, navode vatrogasci iz Srebrenika.

Ističu kako dijele “veliku zabrunutost za sigurnost građana i mišljenja su da je časnije raspustiti ovu vatrogasnu jedinicu nego imati profesionalne vatrogasce koji neće biti u mogućnosti brzo i profesionalno da odgovore svojim obavezama i zadacima”.

“Naš posao smo radili uvijek sa ljubavlju, odgovorno i davali smo svoj maximum u svemu. Ne želimo da nosimo na duši nikoga, ne želimo da nas neko danas ili sutra naganja po svojoj avliji što nema još vatrogasaca da ugase započeti požar ili nešto tome slično. Ovom odlukom vraćamo se u 20 vijek. Na početak, kada su naši dobrovoljci sabjerani po njivama, putevima i upućivani na požare. Ovo je profesionalna jedinica. Nas narod plaća da ih štitimo i imaju pravo da budu zaštićeni, a vi što nam otimate teško zarađeni hljeb iz usta, položite račune narodu i odgovarajte za ono što će se desiti poslije 17.10.2021 godine”, poručili su vatrogasci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!