Večeras protesti: Žene se boje prijaviti nasilje jer nisu adekvatno zaštićene

Vijesti 09. aug 202310:48 0 komentara

Sa početkom u 18 sati, za danas su najavljeni protesti u Jablanici nakon što je vlasnik hotela pretukao radnicu koja je tražila svoju zarađenu plaću.

Gošća Novog dana bila je Ćamila Imamović, predsjednica Udruženja Most iz Jablanice koja je govorila o večerašnjim protestima.

Mi prije svega želimo dati podršku našoj sugrađanki Enisi koja se odvažila da prijavi i javno govori o nasilju koje je ona doživjela. To puno govori o njenoj jačini, važno je za nas i za ostale koji žele da podignu glas jer ako neko ne prijavi i ne progovori o nasilju, onda nemamo argumenata da javno o tome govorimo“.

Dodaje da se žene često boje prijaviti nasilje iz više razloga.

PROČITAJTE JOŠ

Ja mislim da ima puno vrsta nasilja i da se to često dešava, kako verbalno tako i psihički, ali evo i nažalost i fizičkog. Žene se boje, zbog egzistencije, zbog nepovjerenja u sudove, policiju, zato se žene boje prijaviti jer nisu adekvatno zaštićene.

Mi kroz udruženja radimo edukacije, radionice sa ženama o vrstama nasilja, kako ga prijaviti, na koji način. Iz razgovora s njima o nasilju koje su doživljavale, kažu nam da ne vjeruju sudovima, boje se prijaviti jer se boje posljedica za njih same“.

Poručila je da svako može biti žrtva nasilja.

Svi možemo biti žrtva nasilja, bez obzira na ekonomsku ovisnost. Puno je lakše ipak za ženu kada je ekonomski neovisna jer joj se lakše odvažiti i poduzeti neke korake“.

Enisa je snažna djevojka koja je hrabro izašla u javnost i iznijela ovo. Jablanica je mala čaršija gdje se svi poznaju, ovo je mrlja koju treba da nosi nasilnik ali da se ne prenosi na naše poštene i vrijedne poduzetnike koji cijene svoje radnike. Ne trebamo ih stavljati u isti koš. Niko nema pravo da fizički napadne bilo koga“, kazala je Imamović.

Protest organizira Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.

“Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno”, naveli su.

Protesti će se održati u srijedu u 18 sati. Okupljanje je u ulici Doljanka ispred stare kasarne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!