Većina kandidata za Vijeće ministara delegirana: Neki prvi put u ulozi ministara

Vijesti 06. jan 202319:16 3 komentara

Je li opravdan optimizam državne koalicije da Vijeće ministara imenuju u predviđenom roku, do kraja januara? Uprkos poteškoćama unutar Osmorke, i u odnosima s Dodikom, većina kandidata za Vijeće već je delegirana. Neki na funkcijama od ranije, neki prvi put u ulozi ministara. Evo i o kome je riječ. Nakon NES-a i Stranke za BiH, upitna je podrška zastupnika Zlatka Miletića, koji sastav Vijeća uslovljava kadrovima legalnog i moralnog kredibiliteta. Neće podržati nikoga ko je presuđen, optužen ili pod istragom za bilo koje krivično djelo.

Kolegij Vijeća ministara BiH trebali bi činiti, već potvrđena, predsjedavajuća Borjana Krišto, potom dosadašnji predsjedavajući Zoran Tegeltija, sada u ulozi ministra finansija, te u konačnici Elmedin Konaković kao šef državne diplomatija, koji je jučer ostao razočaran izostankom podrške NES-a i Stranke za BiH.

“Ovo što Dodik radi njima ne odgovara, ni nama ne odgovara, ali evo još jednom pitam, šta je bolji put, šta je bolje rješenje, povući se, ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministara, Tegeltiju i cijelu infrastrukturu koja dalje odlučuje o svim procesima i naravno SDA i DF na ovim pozicijama na kojima su sad i na čelu OSA-e Osmana Mehmedagića bez diplome koji satanizira cijeli sistem”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP.

A Milorad Dodik je u vlasti svakako, s Osmorkom ili bez. Njegovi kadrovi su još aktuelni ali i budući ministri. Osim Tegeltije, na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje Staša Košarac, no niko jasno ne govori ko će biti prvi čovjek sigurnosti, špekulisalo se o Nenadu Nešiću i još jednom Tegeltiji, bivšem predsjedniku VSTV-a i aktuelnom Dodikovom savjetniku. Nijedan za sada nije siguran. Ne otkriva Dodik ni ko će na mjesto Šulića u Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

“Naše su pozicije poznate i u javnosti već data imena. Ovo s gospodinom Šulićem ok, on je predstavnik mladih u SNSD, mi želimo da očuvamo njegov kredibilitet i ne želimo da ga trošimo i to je razlog, dakle, ok, idemo sa novim imenom, mi smo predložili jedno ime koje bi moglo da bude okvirno, rekli smo da ćemo se u narednih dan dva konsultovati, nije ni pristojno da se govori o imenu dok se ne usaglasi”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Umjesto pozicije ministra Bošnjaka, novi dogovor je, kaže Dodik da SNSD zauzme poziciju Ostalih. No, za tu poziciju ranije je bila zainteresovana Naša stranka, tačnije sam predsjednik, Edin Forto, koji potvrđuje da ostaje želja da bude na čelu Ministarstva prometa i komunikacija, što bi uz SDP-ovog Zukana Heleza, na poziciji ministra odbrane, bila treća fotelja za šestorku.

“Mi između svih drugih građana BiH zastupamo i Ostale, nama nije nikakav problem da se Ostali ponudi da ih ima jedan, dva, tri. Ne mogu predvidjeti da li ću biti spriječen da budem ministar, ja sam kandidat za ministra”, kazao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

HDZ mijenja ministarsku strukturu. U Vijeću više neće biti Bevanda, Grubeša, Gudeljević, nego advokat Davor Bunoza kao ministar pravde, a ministrica civilnih poslova još jedna žena iz redova HDZ-a, Dubravka Bošnjak.

Od trenutka njenog potvrđivanja na poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara, Borjana Krišto ima otprilike mjesec dana da dostavi spisak imena ministara i zamjenika ponovo Zastupničkom domu na potvrđivanje a nakon što lista sa imenima prođe neophodne provjere CIK-a, SIPA-e i OSA-e.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare