Većina stoji na klimavim nogama?

Vijesti 21. jun 202319:05 2 komentara
N1

Otkazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podgrijane su glasine da je parlamentarna većina na klimavim nogama. Dok stranke parlamentarne većine za to krive CIK, iz opozicije tvrde da je imenovanje Isaka i Vukoje razlog mogućeg raskola nove parlamentarne većine.

Je li parlamentarna većina došla na kraj puta i prije njenog početka? Po zajedničkom saopštenju reklo bi se da nije. Razlog je, navode, to što Centralna izborna komisija nije dodijelila zamjenske mandate kandidatima koji trebaju postati zastupnici nakon što su njihove kolege imenovane na pozicije izvršne vlasti ili na diplomatske funkcije…

“Rješenje je u što skorijoj dodjeli zamjenskih mandata, te pozivamo CIK da završi svoj dio posla. Sjednica će tad biti održana a parlamentarna većina još jednom dokazana”.

Ekspresno je uslijedio demant iz Centralne izborne komisije, gdje navode da, u vezi dodjele zakonskih mandata, postupaju isključivo u skladu sa zakonom. Osim toga, još čekaju na povratnice, odnosno, dokaz o uručenju Odluke strankama u postupku.

“Redovne, zakonom utvrđenene nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u vezi sa dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH”, navode iz CIK-a.

Iste poruke i iz opozicije, čime podgrijavaju glasine da parlamentarna većina stoji na klimavim nogama. U prvom redu zbog imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, na čemu insistira HDZ BiH, a što bi, po svemu sudeći, mogla biti jabuka razdora unutar nove većine. S druge strane, grupacija od tri zastupnika ucjenjuje imenovanjem Arnela Isaka na mjesto potpredsjedavajućeg ovog doma.

“Navrat-nanos formirana većina bavi se, isključivo, pozicioniranjem ljudi unutar vlasti već sedam mjeseci. Drugo, rukovodstvo parlamentarne većine, a to je opasno za demokratiju, jedan presedan postaje, jedno rukovodstvo parlamentarne većine, a ne rukovodstvo Parlamenta”, kaže Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba Stranke Demokratske Akcije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Sjednica je odgođena apsolutno bespotrebno od nesposobnog rukovodstva Parlamenta FBiH koje nije obezbijedilo parlamentarnu većinu. Dakle, nije bilo većine za izbor Marina Vukoje”, tvrdi Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a.

Za razliku od opozicije, predstavnici Federalne vlade nisu željeli o razlozima nakon sjednice koju su održali. Bez premijera, ali sa nekoliko donesenih zaključaka.

“Ne možemo davati bilo kakve informacije. Mi nismo rukovodioci političkih stranaka. Bavimo se svojim poslom te možemo samo govoriti pitanjima iz svoje nadležnosti”, ističe Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH.

Do tada, prostor za spekulacije je otvoren, a iz opozicije ne isključuju ni mogućnost formiranja nove većineili barem to priželjkuju. Dok problemi građana čekaju na stolu, pitali smo parlamentarce, barem one prisutne, osjećaju li sram?

“Da imamo kapacitet od 20 zastupnika, sutra bi zakazali sjednicu”, kaže Mešalić.

“To ne možete isporučiti nama. Mi, koji smo bili odgovorni za određene komisije, danas smo ih održali”, dodaje Alma Kratina, zastupnica DF-a.

Podsjećamo, redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije održana od 28. aprila, kada je održana hitna, na kojoj je imenovano novo rukovodstvo, odnosno, Vlada FBiH. Za to vrijeme, parlamentarci uredno dobijaju platu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare