Vedran Džihić: Ovo je direktna agresija na Ukrajinu, mi smo već u ratu

Novi dan 23. feb 202212:04 > 12:13 1 komentar
N1

Da li je rusko priznanje odmetnutih ukrajinskih teritorija prva najava rata širih razmjera te da li sankcije Zapada mogu doprinijeti smirivanju situacije - samo neka su od pitanja koje je Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku odgovorio u programu N1. "Ovo što Rusija i Putin rade predstavlja jedan sasvim novi paradigmatički moment u historiji Evrope, mi smo već u ratu", kategoričan je gost N1, pojasnivši zašto ova kritična situacija može imati i posebne reperkusije na Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je direktna agresija na Ukrajinu. Ovo je direktni napad na sve ono što smo od 1989-90. godine baštinili kao svjetske i evropske vrijednosti. Na neki način, Putin u razinu politike uvodi ponovo neke principe koje poznajemo iz 18., 19. vijeka i Hladnog rata – a to je princip jačeg, princip moći, jednostranog odlučivanja i trijumf iracionalnog, reakcionarnog i onoga što nismo očekivali da će se dogoditi u 21. vijeku”, ističe Džihić na početku razgovora.

“Mislim da Putin ne planira stati na dvije pokrajine”

Napominje da u ovom momentu ne može biti jasno gdje će se ruski predsjednik zaustaviti.

“Ono što je posebno važno za naglasiti i za građane Balkana jeste da smo mi već u ratu, ovo jeste rat, nije samo ograničena intervencija, pitanje je gdje će se Putin zaustaviti”, navodi Džihić, podsjećajući kako je svaki rat najdestruktivniji mogući čin, te da logiku dijaloga i mira ne smije zamijeniti logika agresije, patnje i bola.

Džihić podsjeća na svoj stav da se u ovoj krizi trenutno ne radi o akcijama ograničenih dometa, nego čak i pokušaju kreiranja nečega što bi ličilo na Sovjetski savez.

“Imajući u vidu količinu trupa koje se nalaze na istoku Ukrajine, mislim da Putin ne planira stati na dvije pokrajine. Bojim se da je cijena koju je Putin spreman da plati veoma velika. Podsjetit ću vas na njegov govor kojeg je vodio sa podsmijehom i ignorisanjem historijskih činjenica – bojim se da smo s tim prešli iz domene racionalnog u iracionalno, da je u takvoj konstelaciji sve moguće i da će biti teško da sa racionalnim sredstvima zaustavimo nešto što je iracionalna politika”, govori sagovornik N1 naglašavajući kako nije ubijeđen da će se sankcije pokazati kao pravo sredstvo.

Posljedice po Bosnu i Hercegovinu

Dodaje kako će aktuelna faza “kraja liberalnog demokratskog poretka” imati reperkusije i na Bosnu i Hercegovinu, te da građani moraju biti spremni za potpuno drugačiju političku logiku sljedećih mjeseci i godina, nego na onu na koju su bili naviknuti devedesetih.

Sa sankcijama Rusiji bit će ugrožen, napominje Džihić, i oporavak svjetske privrede od posljedica pandemije koronaviursa, s obzirom da vrlo lako mogu uzrokovati novu inflaciju.

“Kada ovu krizu svedemo na nivo običnih građana, oni će na svojoj koži osjetiti dileme kako se opskrbiti osnovnim životnim namirnicama i kako platiti previsoke cijene goriva”, govori Džihić, naglašavajući da će to vrijediti naročito za stanovnike Zapadnog Balkana.

Navodi kako će što prije Evropska Unija morati pronaći novi način pozicioniranja ka svim onim regijama gdje Vladimir Putin, direktno ili indirektno, ugrožava zapadne vrijednosti, a što itekako vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu, izričit je gost N1.

S druge strane, nada se da upravo ovaj momenat ukrajinske krize može poslužiti kao katalizator Zapadu za postizanjem što složenijeg, jasnijeg i jačeg odgovora ka onome što se dešava na Balkanu, kao i da shvate da Milorad Dodik uživa direktnu podršku Putina, te da prijeti opasnost za cijelu regiju u vidu nove konfliktne formacije.

Podsjećamo, sve događaje vezane za krizu u Ukrajini uživo možete pratiti OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare