Velika akcija RH, BiH i Eurupola, uhapšeno 16 osoba: Glumili policajce, preko Save krijumčarili migrante

Vijesti 24. okt 202416:14 0 komentara
Europol

U akciji kojom je koordinirao Europol, policijske agencije u Hrvatske i Bosni i Hercegovini su uhapsile 16 krijumčara migranata. Vjeruje se da su osumnjičeni odgovorni za najmanje 12 incidenata u kojima je najmanje 159 migranata prokrijumčareno iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku preko rijeke Save.

Osumnjičeni su u pretrpanim čamcima svjesno ugrozili živote i sigurnost migranata. Nakon prelaska rijeke, migranti su tajno prevoženi raznim vrstama vozila. Krijući ih u putničkim vozilima ili u dijelovima namijenjenim za prevoz tereta u kamionima, kriminalci su migrante prebacivali prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim državama Evropske unije. Procjenjuje se da su na taj način krijumčari zaradili najmanje 80.000 eura.

Akcija je istovremeno provedena u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj i Brodu u Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj je 11 osoba uhapšeno, a izvršeni su pretresi 10 stanova i 10 vozila, a oduzeri su: jedan plinski pištolj, bankovne kartice, 38 mobitela, 5 tablet kompjutera, fluorescentni prsluk sa natpisom “Policija” i elektronski uređaj za plaćanje cestarina na autoputevima.

U Bosni i Hercegovini je uhapšeno pet osoba, a izvršen je pretres pet stanova. Pronađeno je i oduzeo 1500 eura u gotovini.

“Na zahtjev partnera, Europol je obezbijedio podršku na licu mjesta, te uputio svoje stručnjake iz Ogulina, Hrvatske, da učestvuju u racijama u Slavonskom Brodu gdje su obavili unakrsne provjere osoba, telefonskih brojeva i drugih informacija. Stručna lica Europola su također podržala ovu akciju iz sjedišta Europola u Hagu, na način da su pružali analitičku podršku u stvarnom vremenu. Operacija odvijala pod okriljem Operativne udarne grupe (OTF) osnovane u martu 2023. godine. Grupa obuhvata policijske agencije iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, sa fokusom na organizovane kriminalne mreže za krijumčarenje migranata koje su aktivne na ruti Zapadnog Balkana. Europol pruža podršku OTF-u i njenim članovima kroz analitičku i operativnu, kao i finansijsku podršku. Korištenjem Europolove Mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), svi organi u operativnoj grupi mogu međusobno komunicirati na siguran način”, saopšteno je iz Europola.

U akciji su učestvovali službenici kriminalističke policije Policijske uprave Brodsko-posavske, Nacionalni policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Državno odvjetništvo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i SIPA – Državna agencija za istrage i zaštitu.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!