Velika režiserska imena danas se družila sa Sarajlijama, publika očekuje dolazak zvijezde Meg Ryan (VIDEO)

Kultura 19. aug 202419:13 0 komentara
F.Z./N1

Četvrti je dan Sarajevo film festivala. I večeras raznovrstan program, brojne projekcije, razgovori, ali i zanimljivi koncerti. Ipak, ono najbolje tek slijedi. Sati nas dijele od dolaska svjetske glumačke zvijedze Meg Ryan.

Od ranog jutra gledaoci i posjetioci imali su priliku prvenstveno slušati poznate svjetske filmske umjetnike. Dobitnici Počasnog srca Sarajeva, Alexander Payne i Paul Schreder u sklopu programa Kafa sa.. govorili su o svom radu, ali i Sarajevo film festivalu.

“Smiješno je. Svi koji dođu ovdje nekako osjećaju vlašništvo po pitanju Sarajeva. O, da idem tamo svake godine, volim biti tamo i oni vole mene. Osjećate se kao da je to dio vlasništva. I ovo je festival koji dolazi iz srca i ljudi odgovaraju iz srca. Bio sam veoma dirnut da primim nagradu sinoć i da budem tu u svojoj trećoj posjeti”, naglasio je režiser Alexander Payne.

Oni koji su ipak izabrali film, u Narodnom pozorištu mogli su odgledati projekciju debitantskog filma režisera Brune Ankovića. Film Proslava prikazan je u sklopu programa U fokusu.

“Priča negdje o hrvatskoj povijesti i vraća nas pred Drugi svjetski rat i na neki način analizira kako je nastao fašizam u Hrvatskoj. To nije jedina istina kako je nastao fašizam, ali je jedna od priča zapravo što se događalo prije nastanka fašizma. A mislim da je važan, relevantan danas jer je jako suvremen, nažalost”, istakao je režiser Brunko Anković.

Film Sveti elektricitet, u kome ne glume profesionalni glumci, predstavljen je danas, te je najavljena njegova večerašnja projekcija.

Opširnije u priči Nataše Kerezović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!