Velika šteta od poplava u Tesliću: Mještani čiste kuće, puteve i dvorišta

Vijesti 31. maj 202314:11 0 komentara
AA

Poplavljene kuće, bašte, oborena stabla i velika materijalna šteta ostala je iza nevremena koje je u utorak u poslijepodnevnim satima pogodilo naselje Vlajići kod Teslića.

Šteta tek treba da se utvrdi, ali po svemu onome što se može vidjeti na terenu, ogromna je. Iza mještana je besana noć, a od jutarnjih sati pokušavaju očistiti poplavljene objekte i dvorišta. Kako su kazali za Anadoliju, ovako nešto nisu nikada doživjeli, a tu žive cijeli život. Rijeka Gomjenica je izašla iz vodotoka i iza sebe je ostavila veliku štetu.

AA
AA
AA
AA
AA
AA
AA
AA
AA
AA
AA

Kuća Vedrana Mihajlovića je potpuno uništena, u njoj se više ne može stanovati.

“U potpunosti je uništena. Ostao sam bez krova nad glavom. Uništeno je sve što sam sticao cijeli život. Tu sam živio sa suprugom i bebom. Ovdje se ništa ne može spasiti. Prošle godine sam sve renovirao. Naišla je bujica i za sat vremena sve uništila”, rekao je Vedran.

Ne pamti ovakvu poplavu na ovom području.

Nabujale vode izazvale štetu u više naselja u Tesliću

“Živa je glava i šta je tu je. Ali ovdje će trebati godine renoviranja. Uništeno je sve u kući, od novaca, dokumenata, dječijih i naših stvari, ostali smo bez svega”, dodao je Vedran.

Zvjezdana Mihajlovića smo zatekli dok čisti poplavljenu kuću i dvorište.

“Sinoć sam došao iz Slovenije i imao sam šta da vidim. Katastrofa. Sve je odnešeno, građa, cigla, ciment, voda je odnijela dva pomoćna objekta i sve u njima. Ovako nešto ne pamtim, nikada nije ovako bilo. Ovdje sam 42 godine”, izjavio je Zvjezdan.

Strah ga je novih padavina.

I Niko Čančar sa porodicom i prijateljima čisti dvorište i prizemlje kuće.

“Sve se desilo u pola sata. Bio sa ispred kuće i samo što sam ušao, voda je za pet minuta naišla i sve poplavila. Vidio sam da rijeka od pola metra ide kraj kuće. Bilo je sve gore i gore. Voda je došla do prozora”, izjavio je Niko za Anadoliju.

O poplavama i šteti koja je pričinjena govorio je i načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

“Trenutno su ekipe na terenu i raščišćavaju posljedice onoga što se dogodilo sinoć. Sve se dogodilo u nekih 20-tak minuta. Za 20-tak minuta došlo je do bujičnih poplava u rječicama i potocima koji su poprilično bezazleni kada je miran period, bez padavina”, izjavio je Miličević.

Istakao je da je uzrok za ovo stanje neplanska sječa šume u svim dijelovima opštine koja su poplavljena.

“Postoje pravila ponašanja i šumski red kako se to radi. Ta pravila očigledno, oni koji eksploatišu šumu, ne poštuju. Na tom području imate golu sječu, redovnu sječu, prostor koji izgleda kao da je pala atomska bomba, balvane koji su u potocima i koji se vuku putevima, grane koje su ostale svuda po brdima”, pojasnio je Miličević.

Naglasio je da u ovakvoj situaciji desi se da imate nagle padavine, pljuskove, vodu koja sve to ponese sa sobom, napravi neki “čep na nekom području” i onda se dobije brana na kojoj se u kratkom vremenskom periodu formira velika količina vode.

Poplave zahvatile sjeverne dijelove BiH, najkritičnije u Tesliću

“I onda se taj čep pod velikim pritiskom provali i ta silna bujica se spusti u naselje i uništi sve pred sobom. Sada imamo situaciju da su ugrožena naselje. Sada otklanjamo posljedica, mašine su i sinoć bile na terenu i putevi su prohodni. Čiste se kuće gdje je ušla voda, vatrogasci su i sinoć bili na terenu, pumpe su uključene, sada se čisti mulj i dvorišta. Komisije su krenule da popisuju štetu. Šteta će biti velika iako sada ne mogu reći kolika će biti”, poručio je Miličević.

Prema njegovim riječima, zahtjev za pomoć će biti upućen svim relevantnim institucijama.

“Imali smo slučaj jedne porodice, koja ima malu bebu, a koja se više ne može vratiti u svoju kuću jer je potpuno poplavljena. Njih smo smjestili u jedan stan koji imamo za takve situacije”, izjavio je Miličević.

Kako je kazao, opština je u posljednjih deset godina uložila puno sredstava i radila na regulaciji korita dvije velike rijeke – Velike i Male Usore.

“Dok to nismo uradili imali smo poplave i u gradu i u prigradskim naseljima, sada to nemamo. Da nije toga, imali bismo danas poplavljen Teslić”, dodao je Miličević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!