Veliki kašalj hara regionom: Najmanje devetoro oboljelih u našoj zemlji

Vijesti 08. dec 202321:26 0 komentara

Sezona je gripe i raznih virusnih oboljenja u našoj zemlji. Prema riječima ljekara, nema velike gužve u Sarajevu u domovima zdravlja. Građani koji imaju gripu, najčešće traže ljekarsku pomoć. Provjerili smo i kako se građani, preventivno, bore protiv gripe i virusa.

Građani se, preventivno, bore na različite načine sa brojnim virusima prehlade i gripe.

“Evo upravo idem na planinu to mi je nabolji način protiv virusa, i svega. A i vitamine naravno uzimo dodatno.”
“Šetnja obavezno, vitamini, voće povrće. Što više supa.”

“Razne vitamine,tablete. Sad sam iz apoteke, ali uvijek tražim nešto što mi ne bi naškodilo, jedem puno voće.”

U protekla 24 sata Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, primio je oko 200 pacijenata, uglavnom zbog respiratorne simptomatologije. No, teško je znati riječ o prehladi, gripi ili korona virusu.

“Simptomatologija je vrlo slična kao virus influence. Tako da najčešća smiptomatologija kao opća slabost, temperatura, kašalj, curenje nosa. Ako me pitate koji je lijek, lijek je isto kao i za Covid simptomatska terapija”, kaže Mirsad Hošić, specijalista urgentne medicine.

Specijalista porodične obiteljske medicine Amela Ćurevac kaže da nije povećan broj pacijenata u domovima zdravlja. Pacijenti imaju slabe simptome, a prehlada obično prolazi nakon sedam dana.

“I ovo što sada registrujemo kao gripe, može vrlo lahko biti i korona, a da je ustavri nismo ni dokazali antigenskim testom ili PCR testom, tako da je to teško razlučiti”, naglašava Amela Ćurevac, specijalista porodične obiteljske medicine.

Lijek je imunizacija. Dr. Hošić ističe da je Veliki kašalj upravo posljedica neimunizacije. Riječ je o epidemiji koja hara regionom, a najviše pogađa djecu.

“Imamo danas ove pokrete antivaksera, koji se zalažu za neku neimunizaciju, struka mora reći svoje, djeca se moraju vakcinisati koliko je opasan”, kazao je Hošić, specijalista urgentne medicine.

Kad je riječ o velikom kašlju on je u BiH potvrđen prije 10 dana. U ovom trenutku namanje je devetoro oboljelih u našoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!