Veliki reklamni pano osvanuo u centru Sarajeva, građani neprijatno iznenađeni

Vijesti 27. sep 202211:34 1 komentar
F.Z./N1

Na mostu Suade i Olge (Vrbanja mostu) jutros su radnici krenuli sa postavljanjem ogromnog reklamnog panoa, ali brzom reakcijom Inspektorata Općine Centar njegovo instaliranje je prekinuto.

Kako je za N1 potvrđeno iz Općine Centar, za ovaj se pano nema saglasnost. Fotoreporter N1 zabilježio je da pano već skoro u cjelosti postavljen, ali kako su na rekli iz Općine Centar inspektorat je obustavio radove.

“Na mjesta je zatečeno izvođenje radova na postavljanju reklamne konstrukcije dimenzija 2,60×7,0 metara ankerisane anker pločama i sa 2×8 anker vijaka u temelje. Investitor radova je firma KARPAS AMBALAŽA d.o.o. Banjaluka. Na licu mjesta nisu posjedovali pravosnažno odobrenje izdato od strane Općine Centar, nego su izjavili da posjeduju odobrenje od Gradske uprave Sarajevo kao i priključak za elektroinstalacije. Urbanističko-građevinski inspektor je obustavio radove i naložio investitoru da danas u toku dana najkasnije do sutra dostavi dokumentaciju na uvid, u protivnom za isti će biti izdato rješenje o uklanjanju u skladu sa zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo”, naveli su iz Inspektorata Općine Centar te poručili da se inspekcijski postupak nastavlja.

Naime, dodaju iz Inspektorata, Arijans d.o.o. Sarajevo obratilo se sa zahtjevom za postavljanje slobodnostojećeg reklamnog panoa tipa bilboard, dimenzija 4x3m u neposrednoj blizini mosta Suade i Olge. Uz zahtjev je priloženo rješenje Gradske uprave Grada Sarajeva kojim se daje saglasnost pravnom licu Arijans d.o.o. Sarajevo za korištenje priobalnog pojasa rijeke Miljacke u svrhu postavljanja jednostranog reklamnog panoa, također je priložena kopija katastarskog plana, zemljišnoknjižni izvadak i fotomontaža reklamnog panoa.

“Razmatrajući postavljeni zahtjev sa urbanističko-tehničkog aspekta zatraženo je stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da predmetna lokacija nije tretirana u okviru izrade Elaborata te da na ovoj lokaciji nije planirano postavljanje reklamnog panoa, ali je izlaskom na teren i obilaskom lokacije uočeno da u neposrednoj blizini nema postavljenih reklamnih panoa bilo kog tipa, te da uzimajući u obzir sve navedeno smatraju da se po predmetnom zahtjevu može zauzeti pozitivan stav ukoliko se zadovolje svi navedeni uslovi navedeni u sadržaju mišljenja. U skladu sa članom 7. Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo predmetni zahtjev je upućen nadležnom upravitelju saobraćajnice radi pribavljanja saobraćajne saglasnosti. Obzirom da se radi o cesti u nadležnosti KS zatraženo je mišljenje Ministarstva saobraćaja – Direkcija za puteve koja je dostavila mišljenje i u istom navela da je mišljenje Ministarstva saobraćaja – Direkcija za puteve da se ne može odobriti postavljanje bilo kakvog reklamnog panoa na lokacije koje nisu u skladu sa revidiranim Elaboratom”, navode dalje iz Inspektorata.

F.Z./N1

Urbanista je dana 27.09.2022. godine u izvještaju konstatovao, dodaju iz Inspektorata Općine, da se zahtjevu sa urbanističko-tehničkog aspekta ne može udovoljiti.

Građani su se već aktivirali na društvenim mrežama, negodujući zbog panoa koji bi mogao ugrožavati i vozače, bicikliste, ali i pješake zbog prometnosti i blizine Vilsonovog šetališta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare