Dramatični prizori: Veliko nevrijeme poharalo Sloveniju (VIDEO)

Vijesti 04. aug 202310:56 0 komentara
N1

Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu. DHMZ je za petak upalio narančasti alarm i za pet hrvatskih regija. Moguć je prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom.

Za ostatak Hrvatske je izdan žuti alarm, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Saobraćajni kolaps u Sloveniji, zbog nevremena suspendirane i vinjete!

Zbog situacije u susjednim zemljama, očekuje se značajan porast rijeka Mure, Drave i Save te bi rijeke danas i sutra mogle doseći iznimno visoke vodostaje i u Hrvatskoj.

Obzirom da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok vode, postoji mogućnost otvaranje ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i tako rasteretila Sava, javlja DHMZ.

“Ovo bi nam mogao biti najveći izazov”

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području, prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra.

Narandžasto upozorenje: Grmljavina, kiša i jak vjetar u BiH

Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, kako bi se situacija regulirala pomogat će nam prirodna retencija Lonjsko polje.

Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvandrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra.

Ovo bi nam mogao biti najveći izazov, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!