Venecijanska komisija upozorava na nedostatke u RS zakonu o “stranim agentima”

Vijesti 15. jun 202316:48 0 komentara
N1

Venecijanska komisija i ODIHR pozvali su vlasti u Republici Srpskoj da preispitaju usvajanje Nacrta zakona o neprofitnim organizacijama, kojed je javnost još prozvala i "zakonom o stranim agentima" zbog "velikih nedostataka“, objašnajvaući da se njime "zabranjuje" takvim organizacijama da obavljaju "političke aktivnosti".

“Prijedlogom zakona zabranjuje se nevladinim organizacijama da obavljaju političke aktivnosti, zahtijevajući od njih da se registruju u poseban registar, stavljaju oznaku “neprofitna organizacija” na sve svoje materijale, podnose dodatne izveštaje onima koji su već obavezni po važećem zakonu i podliježu dodatnim pravnim nadzor i inspekcije i biti će izložen nizu sankcija, uključujući i zabranu,” navodi se u zajedničkom mišljenju stručnjaka za ustavno pravo Savjeta Evrope, odnosno Venecijanske komisije i Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) .

Oni smatraju da je obrazloženje za izradu takvog zakona koje se odnosi na „neadekvatnost postojećeg okvira i potrebe da se poveća transparentnost inostranog finansiranja”, nejasno i da nije zasnovano na bilo kakvoj procjeni rizika ili konsultacijama sa relevatnim stranama

“Čini se da ne postoje relevantni i dovoljni razlozi za dodatnu registraciju neprofitnih organizacija i njihove zahtjeve za prijavljivanjem. Nacrt zakona je pretjerano nejasan i dvosmislen, kršenja su nepredvidiva, sankcije nesrazmjerno oštre i pretjerano ograničavaju prava na slobodu udruživanja i slobodu izražavanja. Štaviše, ne definiše jasno vrstu informacija ili dokumenata koje može zahtijevati nadležni inspekcijski organ i ne uključuje mjere zaštite za sprečavanje potencijalnog rizika od zloupotrebe i diskriminatorne mere koje mogu dovesti do uznemiravanja,” dodaje se u mišljenju.

Stručnjaci za ustavno pravo Savjeta Evrope smatraju da postoji veliki rizik da se odredbe Nacrta zakona koje se odnose na zabranu rada NPO mogu primjeniti bez uvažavanja principa srazmernosti, sa mnogo većim kaznama od onih predviđenih Zakonom iz 2001.

Dodaju da u Nacrtu zakona nedostaju odredbe koje garantuju pristup efikasnim pravnim lijekovima za osporavanje ili traženje revizije odluka donijetih u kontekstu njegove primjene, a koje mogu da naruše prava na slobodu udruživanja i slobodu izražavanja.

“Ukoliko organi javne vlasti ipak nastave sa usvajanjem Nacrta zakona, neophodno je jasno potkrijepiti potrebu za tim procjenom rizika sektora civilnog društva i značajno unaprijediti postojeće nacrte odredbi kako bi se obezbedila usklađenost sa principima pravne sigurnosti, legitimnost, neophodnost i proporcionalnost u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava,” zaključuje se u mišljenju ODHIR-a i Venecijanske komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!