Verlab: Ordinacije Halimić i Bejtović nemaju verifikovane anesteziološke aparate

Vijesti 12. nov 202113:34 2 komentara
N1

Ordinacije Halimić i Bejtović nemaju verifikovane anesteziološke aparate, potvrđeno je za N1 iz Verlaba.

“Kao mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, te kao akreditovana laboratorija po međunarodnom ISO 17020 standardu, od strane Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), za ispitivanje medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, možemo da Vas obavijestimo da u našoj bazi zaključno sa 12.11.2021. godine nemamo zavedene pomenute ustanove kao klijente što implicira da iste nikada nisu izvršile zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonskim propisima od strane Verlab d.o.o. Sarajevo, od stupanja na snagu državnih Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine”, odgovorili su iz Verlaba.

Na pitanje kako je moguće da koriste opremu koja nije verifikovana, iz Verlaba pojašnjavaju da je Zakonom o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine jasno definisano da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje nije verifikovano se ne smije upotrebljavati (Član 21.) – jer se smatra neispravnim. Također, navedeno je da „zahtjev za verifikaciju podnosi vlasnik ili korisnik mjerila.“

“U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila, što je u slučaju medicinskih uređaja naročito neetično, te može biti kobno po pacijente, također su propisane i Kaznene odredbe (novčana kazna za odgovorno lice, novčana kazna za lica koja upotrebljavaju mjerilo, privremeno oduzimanje mjerila ili čak i privremeno zatvaranje pravnog subjekta), što je definisano članovima 45. – 47. istog zakona.

Dakle, prethodno implicira da je zakonska verifikacija obaveza vlasnika/korisnika mjerila, a nadzor nad sprovođenjem zakona u nadležnosti relevantnih inspekcijskih organ”, kazali su iz Verlaba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare