VIDEO/FOTO Nana Safija već godinama dočekuje učesnike Marša mira: “One to rade zbog žrtava koje su pale”

Vijesti 09. jul 202411:52 0 komentara

Oko 5.000 ljudi krenulo je jučer iz Nezuka kod Sapne put Potočara kako bi 11. jula, na dan komemoracije i kolektivne dženaze, odali počast hiljadama ubijenih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Kao i prethodnih godina, učesnici Marša mira će se kretati obrnutom rutom od one kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, u Tuzlu ili Kladanj, što je poznato kao Marš smrti.

Pohod traje tri dana, a ruta od Nezuka do Potočara je duga blizu 100 kilometara. Duž rute, lokalno stanovništvo i volonteri daju svoj doprinos kako bi učesnicima Marša mira olakšali put i pružili im osvježenje.

Nana Hrnjić Safija, iz sela Ravne kod Kamenice, jedna je od njih.

“Marš mira mi puno znači, od drugog Marša mira počeli smo ovdje spremati kafe, kuham grah, mohune, bureke… šta mogu. Dočekam ja sama i dođu mi ove kone, pomognu kad je glavna kolona, peku kahve, da se obred uradi što bolje, što možemo i dok mognemo, dok god sam živa dok mogu kuhati ja ću tako dočekivati, nije mi teško, puno mi znači da ugostim narod. Dolaze iz Cazina, Bihaća, Kladuše, budu kod mene na jelu, imam jednu ženu iz Kladuše, profesorica, ona mi pomaže puno i ove moje kone”, kazala je za N1 nana Safija.

Tokom ovih godina stekla je mnoga poznanstva i prijateljstva, koja žive tokom cijele godine, dodaje.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Njena vjerna podrška, Mirsada iz Velike Kladuše, već pet godina je uz nanu Safiju. Od učestvovanja na Maršu mira morala je odustati zbog, kako kaže, zdravstvenih razloga.

“Već pet godina dolazim ovdje da pomognem ovim ženama, caricama, jer njih u selu ima 4-5, koje dočekaju ovdje hiljade i hiljade ljudi”, kaže za N1.

Smatra kako ove žene rade veliki posao, a zauzvrat ne očekuju ništa.

“Da im dragi Allah da sve što požele, ovo rade dobrovoljno, ni od kog ne očekuku ništa, uradili su sve to u ime dragog Allaha i žrtava koje su pale. Ja svoj godišnji planiram prema Srebrenici, prepješačila sam osam Marševa mira, ali otkad sam doživjela toplotni udar više ne idem nego na ovaj način pomažem”, dodaje.

Učesnici Marša mira u Potočarima se očekuju 10. jula, uoči kolektivne dženaze, kada pristižu i učesnici ostalih komemorativnih kolona, koji na taj način odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!