(VIDEO) Konaković za N1 o slučaju Zoran Galić: Pogrešna procedura može ga ostaviti na toj poziciji više nego što zaslužuje

Vijesti 09. aug 202413:16 0 komentara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je za N1 prokomentirao je sve aktuelne političke teme, ali i slučaj Zorana Galića.

Podsjetimo, nakon što je pobjegao iz BiH gdje je trebao biti uhapšen u okviru akcije “Kings”, Galić je putem advokata obavijestio Vijeće ministara BiH da traži razrješenje jer je stekao uslove za penziju. No, do toga još uvijek nije došlo.

Na samom početku razgovora Konaković je pojasnio šta se tačno desilo na sjednici Vijeća ministara BiH po pitanju Zorana Galića.

“To možemo već zvati trakavicom. Ovo je pokazatelj kako imamo loš sistem i kako nismo uspjeli izgraditi dobar sistem. Pogotovo oni koji kritikuju. Trebali su graditi sistem u BiH ispravan i dobar. Dakle, kada je riječ o slučaju Galić. Nezavisni odbor je poslao nedefinisano pismo. Naveli su u pismu da predlažu Vijeću ministara da razmotre mogućnost smjene. Tako se ne radi. Neka nam pošalju u formi kako se to ranije radilo. I imat ćemo osnov za razrješenje”, kazao je Konaković.

Potom je dodao:

“Čini mi se da neki žele da pogoduju Galiću. Zamršenim pravnim procedurama tom čovjeku žele olakšaju dobijanje određenih beneficija. Određeni ministri su pri stavu da se nikako ne treba olakšati Galiću koji je izgleda sa osnovanom sumnjom. Tražimo najbolje pravno rješenje kako bi se riješila pravna trakavica. Nismo glasali za njegovo razrješenje jer bi to moglo značiti da ima određene benefite. Pažljivo smo prema njegovoj smjeni, jer pogrešna procedura smjena može Galića ostaviti na toj poziciji više nego što zaslužuje. On treba biti smijenjen jučer. Još uvijek tražimo konačna rješenja. Nezavisni odbor je vrlo nedefinisano pisao Vijeću ministara”.

No, kako kaže sjednica Vijeća ministara BiH je održana telefonski i nije bilo stvar kvoruma.

“Mi nismo glasali uopšte. Sevlid Hurtić, Edin Forto, Zukan Helez i ja nismo glasali. Nismo glasali kako ishitrenom odlukom ne bi pomogli Galiću. Hrvatske vlasti treba da ga isporuče što prije. Nakon ovog bolovanja mora doći da se komisijski tretira njegov zahtjev. Treba biti strpljiv nekoliko dana. Naredna procedura je da Nezavisni odbor mora sjesti ponovo. Nezavisni odbor kako je ranije predlagao smjenu, neka predloži i za Zorana Galića. Razgovarao sam i sa nekim članovima odbora. Raspolažemo novcem građana i ne želimo da bacamo novac da bi samo ostvarili neki politički poen”, pojasnio je Konaković.

Konaković je kazao i da je najveći problem bh. društva zapravo pravosudni sistem.

“I Hrvatskoj i Srbiji ćemo predlagati neke zakone oko ovih ovih stvari isporučenja. Ne vjerujemo nešto u Srbiju, jer vidimo kako se ophodi politika Aleksandra Vučića i koliko štiti ratne zločince. Neko štiti Galića, jer se pokupio prije nego što je krenula procedura. Ibro Berilo mjesec dana prije hapšenja je mijenjao i brisao neke brojeve u telefonu.. Upirem prstom u pravosuđe. Korumpirani su i povezani sa politikom”, smatra Konaković.

U Beču su zbog opasnosti od terorističkog napada otkazana sva tri koncerta američke zvijezde Taylor Swift, koja su se trebala održati u narednim danima. Austrijska policija u velikoj akciji uhitila je najmanje dvojicu muškaraca. Jedan je od njih tursko-hrvatskog podrijetla, no nije riječ o hrvatskom državljaninu. Iako se planirani napad ni na koji način ne može povezati sa Bosnom i Hercegovinom, pojedini bivši hrvatski funkcioneri učinili su upravo to u svom javnom istupu.

Naime, Hrvatska radio-televizija (HRT) posvetila je dio svoga programa onome što je jučer u Evropi bila vijest dana. Jedan od komentatora bio je i Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e, odnosno Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

Ove skandalozne izjave je prokomentirao i ministar vanjskih poslova BiH.

“Tom temom se bavimo ozbiljno. Evropu i svijet smo upoznali sa stvarnim stanjem da ovdje ne postoje nikakve muhadžedinske, radikalne sistemske ćelije. Ovo je evropska zemlja sa svojim vrijednostima. Uspješno smo razbili tu priču oko radikalnog islama. Svaka budala koja bi htjela dobiti pažnju… Takve mediokritete ne želim komentarisate. Tamo gdje treba pravu priču o BiH predstavljamo”, kazao je.

U medijima se proteklih dana pisalo i o tome kako je Benjamina Karić dobila diplomatski pasoš.

“Ministri vanjskih poslova BiH imaju diskreciono pravo da za one koje procjenimo da zaslužuju dodjelimo diplomatski pasoš. To je opravdano za Benjaminu Kariću. Dovela je u BiH veliki broj ljudi. BiH ima desetine i stotine sportista, privrednika, koji na pravi način prezentira zemlju. Ni čim ne krši se pravo. Oni su ambasadori naše zemlje”, kazao je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!