(VIDEO) SDS-ov poslanik citirao Enisa Bešlagića u NSRS: Odjavite rat!

Vijesti 21. dec 202315:40 0 komentara

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić s pravne strane je obrazložio nacrt zakona o imunitetu RS.

-Zakon o imunitetu koji je nametnuo Pedi Ešdaun 2002.godine je potrebno mijenjati, otpočeo je Vasić, tvrdeći da ne samo da je nejasan i nedorečen već i zato “što ga je donijela ta osoba”.

Zakon je, saglasio se, potrebno mijenjati, ali je postavio pitanje šta je cilj zakona.

-Da li je cilj da se zaista uredi pitanje imuniteta kao što to imaju svi evropski parlamenti, ili da se zakonski regulišu problemi koje trenutno imamo sa visokim predstavnikom, sa namjerom da oni koji donose zakone-parlamenti i oni koji ih provode budu zaštićeni od namtentog krivičnog zakona OHR-a.

Jer u članu 3.se govori o imunitetu koji se ne odnosi na odluke visokog predstavnika, a u članu 8.taj član se odnosi isključivo na odluke visokog predstavnika.

Moj generalni stav je da je potrebno odvojiti neposredno izabrane zvaničnike od onih koji su posredno izabrani.

Pitanja imuniteta po zakonu rješava Sud, a Vasić smatra da to nije najsrećniej rješenje, a osvrće se na rješenja u Srbiji i Hravtskoj.

U Hrvatskoj je to za predsjednika Ustavni sud, za poslanike mandatno-imunitetna komisija čiju odluku mora potvrditi paralement.

Vasić smatra da su neki članovi nacrta zakona o imunitetu postavljeni preširoko, prevashodno član 8.koji “propisuje širok obim lica kojima se daje imunitet”, prilično široka formulacija, ne zna se ko su druga lica, nisam siguran da li ovdje trebaju biti sudije i tužioci jer oni imaju imunitet po sili zakona ex lege, naveo je….

Komentarisao je i retroaktivnu primjenu zakona od 1.avgusta 2023.godine:

-Bez obzira na moje i vaše želje. Ovo ako smo ozbiljni ne može da stoji. Mi godinama pričamo i borimo se protiv retroaktivne primjene zakona u Sarajevu, a sada radimo isto to. Sve se ovo može lagano kroz kvalitetnu javnu raspravu. Poenta priče da ni ovaj ni drugi zakoni nas ne mogu zaštiti ako se i dalje nastavi radikalizacija političke scene u BIH. Moj apel je odavde da insistiramo na razgovorima i da izbjegavamo nepotrebnu zapaljivu retoriku, jer oni koji je koriste neće snositi posljedice snosiće oni ljudi koji su se našli pod udarom, posebno po pitanjima procesuiranja ratnih zločina. Jednom sam govorio i predsjednik RS i svaki borac VRS mora imati isti status po pitanjima zaštite imuniteta. Čuo sam slogan “Svi za jednog jedan za sve”, je u redu, ali ako je “Svi za jednog, onda nije u redu.

Pozvao je da se provode donesene odluke, ili da se prestane govoriti o njima. Kaže da je prostor pun političara, a deficitaran po broju državnika.

-Ja ne mrzim pripadnike nijednog naroda, uvijek odvajam običan narod od političkih elita, trudim se da ne govorim ostrašćeno, ni s mržnjom, da govorim argumentima bez obzira da li se na drugoj strani nalazi OHR, Ustavni, sud, Snsd, predstavnici opozicije…

Ističe da je protiv argumenta sile i zloupotrebe svojih pozicija.

Diskusiju je završio citirajući glumca Enisa Bešlagića koji je gostovao na Face tv.

-Senad u svom stilu -ne valja RS, prijetnje, referendum, otcjepljenje, šta da radimo, a ovaj njemu čovjek kaže vrhunski, Senade odjavi rat, to je poruka sa kojom se ja slažem s tim gospodinom.Odjavite rat!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!