(VIDEO) Vozili smo se vozom od Sarajeva do Čapljine: Priroda je očaravajuća

Vijesti 03. aug 202322:27 0 komentara

Na peronu otkucava tek nekoliko minuta nakon šest ujutro. Nestrpljivi da se ukrcamo u voz, došli smo prije svih putnika. Nismo dugo čekali. Daleko bolje je na putu od Sarajeva prema Čapljini preko Mostara. Autom 2 sata ugodne vožnje. Još ugodnije, vozom.

Mašinovođe i osoblje Željeznica, vrši posljednje pripreme pred put nešto duži od dva sata. Desetine putnika već na Peronu 2, čekaju ukrcavanje. Voz kreće u 7:15. Kašnjenja su rijetka pojava. Pred sami polazak, u vagonima gužva. Svako pokušava pronaći najpogodnije mjesto, kako bi imao i najljepši pogled na sve prirodne ljepote tokom ove vožnje. Turisti brojčano u prednosti u odnosu na domaće. Voz je krenuo. Karte na pregled.

U vozu gotovo dvjesto putnika. Većina ide za Mostar. Turisti iz različitih dijelova svijeta, udaljenih, ali i iz regije. Bali, Italija, Slovenija. Dijaspora koja je odlučila i na ovaj način prisjetiti se ljepota domovine. Gotovo svi su čuli kako je ugledni britanski list ovu vožnju vozom uvrstio među najljepše na svijetu.

Turisti iz Slovenije kažu: “To sam pročitao, neki Englez je to napravio, i čitao sam o ovom Talgo vozu da je dobar voz i odlučili smo da ne idemo s kolima u Mostar nego da probamo ovu varijantu”.

Turisti iz Italije: “Moji prijatelji i ja putujemo kroz Balkan pretežno autobusom ali ovoga puta idemo vozom jer smo čuli da je prelijepo, da je pogled na Neretvu nevjerovatan, zato idemo vozom.”

I dok turisti s nestrpljenjem isčekuju Prenj, Jablaničko jezero, kanjon Neretve, onima koji brinu da svi sigurno stignu na odredište, mašinovođama s dugogodišnjim iskustvom, Aidu Bućuku i Senidu Bešiću, draža je dionica do Konjica. Izazovnija, kažu, divlja priroda, opasni nagibi, brojni tuneli, ali i nestvarne ljepote vijadukata.

Bućuk nam je ispričao koje su opasnosti i gdje je najopasnija tačka:

“Pa svaka je ovdje opasna, kada kreneš od Hadžića do Čapljine svaka je opasna, zbog nagiba, zbog provalija, zbog jezera, ali jednostavno ne mislimo o tome, jer ne bih mogao raditi ovaj posao, da razmišljam o tim opasnostima koje nas mogu čekati. Čitao sam članak gdje je BBC proglasio za jednu od pet čini mi se najljepših u Evropi, ova dionica za Jug. Meni je najljepše ovdje niz Bradinu i recimo onaj dio iz Jablanice ka Grabovici onaj kanjon Neretve baš pored jezera ondje, čim se iz Jablanice izlazi, to je meni nekako najljepše, ja sam inače ljubitelj prirode fasciniran sam tim dole krajevima.”

Nešto više od dva sata kasnije, i 160 kilometara dalje od Sarajeva, mi smo u Čapljini. Većina je pak izašla prethodno na željenoj destinaciji, stanici Mostar.

Evidentan je interes putnika pogotovo turista za ovu liniju. Dnevno u sezoni ih u ovoj vožnji uživa i do hiljadu. Danima vikenda i mnogo više.

U povratku smo provjerili iskustva. Nestvarno, ljepota bez premca, priroda koja očarava, potpuno opravdan epitet jedne od najlješih željezničkih vožnji – samo je dio impresija.

Nekih 12 sati kasnije, ponovo smo na Peronu 2 u Sarajevu. Mnogi vjerovatno izmoreni, ali zadovoljni iskustvom. Turisti kažu, rado bi ponovo došli, no i preporučili ovu vožnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!