(VIDEO) Znate li šta znači izviđački pozdrav?

Vijesti 18. nov 202313:25 0 komentara

Jutros u Novom danu govorili smo o obliku organizovanja mladih koji ih veže za prirodu, sport, ekologiju, pozitivno takmičenje, društvenu odgovornost i altruizam. Riječ je o izviđačima. Ko su zaista izviđači, šta oni rade i zašto treba biti jedan od njih jutros za Novi dan govorili su starješina odreda Igman Eldin Belko i mali izviđači.

Na samom početku pokazali su nam kako izgleda izviđački pozdrav.

Izviđači se pozdravljaju u stavu mirnopodizanjem desne ruke, tako da je šaka u visini očiju. U tom položaju podlaktica je upravna na zemlju, a paralelna i u ravni sa tijelom. Kažiprst, srednji prst i domali prst su ispravljeni i spojeni, a palac jagodicom pokriva mali prst.

“Tri srednja prsta označavaju tri elementa izviđačkog zavjeta, dok u krug spojeni palac i mali prst simbolizuju jedinstvo svjetskog skautskog pokreta. Položaj palca preko malog prsta pokazuje da jači uvijek treba da čuva slabijeg. Dok tri podignuta prsta znače: vrijednost prema sebi, Bogu i drugima”, kazali su nam.

Potom su dodali:

“Izviđači se u uniformi uvijek pozdravljaju prilikom susreta i pri predaji raporta. Prilikom pozdrava, izviđači jedan drugom kažu zdravo”. 

Na pitanje šta znači biti izviđač, su kazali:

“To je nešto posebno. Četiri godine sam u izvođačima. Promijenili su moj odnos prema prirodi, drugim ljudima.. Ispunjava mi život”, istaknuli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!