Vidljiv napredak u slobodi okupljanja LGBTI osoba u BiH

Vijesti 10. aug 202110:26 0 komentara
N1

Napredak u slobodi okupljanja LGBTI osoba je vidljiv i daje nadu da će stvari biti bolje, zaključeno je danas na Konferenciji „Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti' koji je organizirao Sarajevski otvoreni centar (SOC).

Učesnici te jednodnevne konferencije raspravljali su o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH te o pravu na slobodu mirnog okupljanja koja su zajamčena Ustavom BiH i brojim međunarodnim konvencijama.

“Povorka ponosa primjer s kojim izazovima se suočavaju organizatori”

Ovo je ujedno bio i jedan od tri fokusa djelovanja u proteklom periodu, rekao je Darko Pandurević, iz Sarajevskog otvorenog centra, navodeći, da je određeni napredak ipak vidljiv. Govoreći o povorci ponosa koja je zakazana za subotu, 14. augusta u Sarajevu, kazao je da je to primjer koliko su značajna mirna okupljanja, ali i odličan primjer koji pokazuje koliki su izazovi pred organizatorima.

“Ovdje se konkretno ističe sve bolja i kontinuirana saradnja s MUP KS, kao jednom od ključnih institucija kada govorimo o ovom pitanju. Određene zakonodavne procedure za izmjenu su u toku, kako bi, ustvari, ti zakoni radili ono što im je cilj – da daju što bolji okvir za izražavanje političkog stava mišljenja na ulici, a takođe i obezbijedili i javni red i mir”, kazao je Pandurević.

Zabrinutost zbog stanja u RS

Od prava na slobodu okupljanja direktno zavisi koliki je stepen građanskih i političkih sloboda u jednoj zemlji i veoma je bitno, ne samo da postoje kvalitetna zakonska rješenja u oblasti prava na slobodu mirnog okupljanja, već je bitno da se policijske vlasti ponašaju primjereno i da se ponašaju na taj način da pomažu organizatorima mirnih okupljanja, da mogu nesmetano da uživaju svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, kaže Uglješa Vuković iz Tiransparency International.

“Ono što zabrinjava je stanje u Republici Srpskoj, gdje policijske vlasti već godinama zabranjuju mirna okupljanja građana, posebno onih koji su prepoznati kao prijetnja po samu političku elitu”, rekao je Vuković.

Zbog toga je, navode učesnici, bitno da se edukuju policijski službenici, kako bi se građanima omogućilo da nesmetano uživaju pravo na slobodu okupljanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!