Vidović o razlici između današnje i prošle presude: “Otišlo se mnogo dalje!”

Vijesti 31. maj 202312:56 0 komentara
Stanišić i Simatović (REUTERS/Michael Kooren)

Advokatica Vasvija Vidović, stava je kako je danas izrečena presuda tribunala u Hagu kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije, Jovica Stanišić i Frank Simatović, presuđeni na 15 godina zatvora jako pravedna. Podcrtava - danas je napravljen značajan korak dalje u odnosu na prvostepenu presudu.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Danas je izrečena konačna presuda. Kazna je povećana na 15 godina, za obojicu. Advokatica Vasvija Vidović, gostujući u specijalnom programu N1 posvećenoj presudi, stava je da je konačna presuda jako pravedna.

“Prosto bi bilo nevjerovatno da je utvrđen udruženi zločinački poduhvat (UZP) za događaje u Hrvatskoj, a da nije uztvrđen UZP kada je u pitanju ratno rukovodstvo Srbije za događaje koji su se desili u BiH i Hrvatskoj. Ova presuda je to djelomično ispravila i pravedna je jer je sigurno da je politika Službe državne bezbjednosti Srbije u velikoj mjeri projektovala rat”, navela je Vidović.

No, šta je razlika između prvostepene presude kojom su Stanišić i Simatović proglašeni krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora, u odnosu na ovu današnju?

“Prvostepenom presudom bili su osuđeni samo na događaje koji se tičuŠamca, i to samo za pomaganje i podržavanje zločina”, započela je sa pojašnjenjem Vidović.

Detalji presude: Pročitajte za šta su osuđeni Stanišić i Simatović

Međutim, dodaje ona, današnjom presudom napravljen je značajan korak dalje.

“Proglašeni su krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu po svim tačkama optužnice u Bosni i Hercegovini, te za umješanost u neke događaje u Hrvatskoj. To je vrlo značajno. Ova presuda otišla je daleko, značajan korak dalje u odnosu na prvu”, podcrtala je Vidović.

Istakla je i stav kako ova presuda mora biti važna i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o tome šta se dešavalo.

“Neka se dobro zamisle zašto nisu tužena lokalna rukovodstva u pojedinim opštinama!”, poručila je Vidović, dodajući da ova presuda može biti sjajna vodilja. Umjesto toga, rekla je, Tužilaštvo BiH se bavi “enormno sitnim slučajevima”.

Podsjetimo, sve informacije o presudi, analize, javljanja iz Haga – možete pronaći na našem BLOGU UŽIVO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad