Više od 300 posmatrača OSCE-a nadgledat će izborni proces u BiH

Vijesti 24. aug 202214:58 0 komentara
F.Z./N1

Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ danas je otvorila misiju za opšte izbore 2. oktobra u BiH, nakon zvaničnog poziva vlasti na nivou BiH i misije za procjenu potreba sprovedene u junu ove godine, saopšteno je iz OSCE-a.

Misiju predvodi ambasador Peter Tejler i sastavljena je od glavnog tima od 13 međunarodnih stručnjaka u Sarajevu i 24 dugoročna posmatrača koji će biti raspoređeni u BiH od srijede, 31. avgusta.

ODIHR planira i da zatraži još 300 kratkoročnih posmatrača, koji bi stigli nekoliko dana pred izbore.

Misija će da procijeni sprovođenje izbora radi provjere poštovanja zakona i OSCE-ovih i drugih međunarodnih obaveza i standarda za demokratske izbore.

Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, kao što je registracija glasača, sprovođenje kampanje, uključujući na društvenim mrežama, rad izborne administracije na svim nivoima, izborni zakon i njegovo sprovođenje, medijsku pokrivenost i rješenja za izborne sporove.

Oni će provjeriti i sprovođenje ranijih preporuka ODIHR-a za izbore.

Sastanci sa predstavnicima vlasti na nivou BiH i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice su integralni dio posmatranja.

Misija ODIHR će na dan izbora udružiti napore sa delegacijama Parlamentarne skupštine OSCE-a, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a, kako bi se pratilo otvaranje glasačkih mjesta, glasanje, prebrojavanje glasova i tabelisanje rezultata.

Privremeni izvještaj biće objavljen dvije sedmice prije izbora, kako bi se javnost i mediji obavijestili o aktivnostima misije. Na konferenciji za novinare dan poslije izbora biće predstavljena izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima. Konačan izvještaj o procjeni čitavog izbornog procesa sa preporukama biće objavljen nekoliko mjeseci nakon izbora.

Rad Misije ODIHR-a za posmatranje izbora i Misije OSCE-a u BiH odvijaju se pod različitim mandatima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!