Vijeće Evrope evidentiralo “uznemiravanje i zastrašivanje” Nikole Morače

Vijesti 09. mar 202311:53 0 komentara
N1

Platforma za promovisanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara/ki Vijeća Evrope evidentirala je slučaj novinara portala SrpskaInfo kao slučaj “uznemiravanja i zastrašivanja novinara” koje je počinila vlast.

Policija u Banjoj Luci je 24. februara saslušala Nikolu Moraču zbog sumnje da je povrijedio povjerljivost krivične istrage (član 337. Krivičnog zakona Republike Srpske) i oduzela mu telefon. Morača je prethodnog dana objavio tekst u kojem tvrdi da lokalne vlasti nisu uhapsile osumnjičenog u istrazi o silovanju 18-godišnje djevojke. Policija je 24. februara saslušala i Sinišu Trkulju i Borisa Lakića, urednika i izvršnog direktora SrpskaInfa, te Nebojšu Tomaševića, reportera novinskog sajta Glas Srpske, koji je objavio sažetak Moračinog članka.

Morača je na skupu podrške rekao da je uvečer 24. februara dobio vijest da ga je policija tražila dan ranije te je odmah pozvao advokata i otišli su u policijsku stanicu Banja Luka. Tamo su ga policijski službenici i tužioci tri sata ispitivali o njegovom radu i otkud mu je poznato inicijale imena osumnjičenog. Morača je odbio da otkrije svoje izvore i da preda telefon, čak i nakon što mu je rečeno da će se smatrati svjedokom po članu 337 Krivičnog zakonika, ako ne otkrije izvore. Tada je proglašen osumnjičenim i oduzet mu je telefon bez sudskog naloga.

Morača, Trkulja i Lakić trenutno ostaju osumnjičeni, a ako budu optuženi i osuđeni, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do jedne godine.

U svojoj evidenciji Platforma za promovisanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara/ki citira predsjednicu udruženja BH novinari, Borku Rudić:

Ovo je eklatantan primjer institucionalnog pritiska na novinara, kao i nedozvoljenog i nesrazmjernog ugrožavanja njegovog prava na slobodu izražavanja i informisanja javnosti o slučaju silovanja osamnaestogodišnjakinje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!