Vijeće Evrope izdalo upozorenje povodom kriminalizacije klevete u RS

Vijesti 21. mar 202311:24 0 komentara
N1

Platforma Vijeća Europe za sigurnost novinara izrazila je zabrinutost povodom koraka koje su poduzele vlasti Republika Srpske ka usvajanju zakonskih izmjena kojim bi se kleveta i uvreda ponovo inkriminirale.

U saopštenju se podsjeća kako je Vlada RS 2. marta usvojila sporni nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona, uputivši ih u dalju proceduru.

Republika Srpska dekriminalizirala je klevetu 2001. Dana 31. oktobra 2022. predsjednik Milorad Dodik objavio je tvit u kojem poziva ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uvele kao krivično djelo. Prema trenutnom nacrtu, novi prekršaji ‘klevete’, ‘uvrede’ i ‘otkrivanja ličnih i porodičnih prilika’ nosili bi novčane kazne do 100.000 KM u određenim okolnostima. Ako ih odobri Narodna skupština Republike Srpske, ova krivična djela ostavila bi širok raspon tumačenja sudovima pri ocjeni šta to predstavlja klevetu ili uvredu i mogla bi omogućiti krivični progon novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, kao i bilo koga javno piše na društvenim mrežama”, ističe se u saopštenju platforme.

Navodi se i kako je uslijedio protest novinara i aktivista za ljudska prava 14. marta u Banjoj Luci, dok je trajala sjednica na čijem dnevnom redu su se našle ove izmjene zakoona.

Traka preko usta novinara, olovka za političare

“Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati postojati, a obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog progona za svoj govor, čak i za ono što govore na privatnim skupovima, kazao je Udruženja novinara Siniša Vukelić tokom protesta. Predsjednik Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (BH Novinari) Marko Divković amandmane je nazvao “skokom od 50 godina u prošlost””, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Narodna skupština RS odlučivat če o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!