Vijeće ministara BiH danas o rješavanju radnopravnog statusa Zorana Galića koji je u bjekstvu od jula

Vijesti 17. okt 202407:35 0 komentara
FENA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Inicijativu za rješavanje radnopravnog statusa Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je u bjekstvu od 9. jula, a na radnom mjestu se vodi kao da je na bolovanju.

Predlagač Inicijative je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Podsjećanja radi, Sud BiH je, na prijedlog državnog Tužilaštva, 8. augusta donio naredbu za raspisivanje “centralne i međunarodne potjernice” za Galićem, koji se sumnjiči za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i primanje dara te krijumčarenje akciznih roba, u koje spadaju duhan, alkohol i gorivo.

Osumnjičeni Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH i bijegom u Hrvatsku izbjegao hapšenje, navelo je Tužilaštvo BiH 9. jula.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je zloupotrijebio položaj direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a tu dužnost je Galić obavljao od 2014. do 2023. godine.

Osim te tačke na današnjem redu 61. sjednice Vijeća ministara BiH će se, između ostalog, naći i Prijedlog strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2024-2027 čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH 2025-2027. godina (novi tekst).

Vijeće ministara bi se trebalo izjasniti i o Nacrtu osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o načinu finansiranja i vođenju upravnih postupaka za procjenu utjecaja na okoliš, izdavanju lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole te izvođenju radova na teritoriji BiH za projekt koji se odnosi na poboljšanje plovnosti rijeke Save.

Među tačkama dnevnog reda je i informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseci 2024. godine čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period januar-juni ove godine.

Početak sjednice Vijeća ministara BiH je danas u 13:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!