Vijeće ministara BiH: Podrška projektu unapređenja kvalitete zraka u BiH

Vijesti 02. mar 202316:51 0 komentara
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici prihvatilo jednoglasno inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini, vrijedan 50 miliona američkih dolara.

Cilj projekta je smanjenje emisija zagadivača zraka i stakleničkih plinova u sektorima grijanja stambenih objekata i saobraćaja poboljšanjem upravljanja kvalitetom zraka i investicijama u četiri kantona u Federaciji BiH, i to Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom, na osnovi izražene želje da učestvuju u ovom projektu.

Ovaj važan projekt, između ostalog, odnosi se na jačanje praćenja i upravljanja kvalitetom zraka i podršku unapređenju grijanja i energetskoj učinkovitosti u individualnim kućama na održiv način u sva četiri kantona.

Istovremeno, jedna od komponenti ovog projekta, koja se odnosi na zelenu urbanu mobilnost za potporu tranziciji prometnog sektora prema niskim emisijama, bit će provedena u Kantonu Sarajevo, kao najvećem urbanom području u Bosni i Hercegovini. Uz konzultacije s vlastima Federacije BiH i Republike Srpske, ovaj projekt će se prvo fokusirati na Federaciju BiH navedenmo je u saopštenju Vijeća ministara.

Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Europske investicijske banke (EIB) (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), vrijedan 75 miliona eura.

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra RS, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjoj Luci i Centra za obrazovanje i istraživanje. Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvaća medicinski fakultet i centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata. Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 75 miliona eura, a domaća kontribucija i drugi izvori financiranja iznose 30,783 miliona eura. Planirano je da projekt bude implementiran do kraja januara 2029. godine

Imenovani članovi UO Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, jednoglasno je donijelo odluku o imenovanju članova/članica Upravnog odbora (UO) Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, s korekcijom na sjednici.

U UO su imenovani Saliha Đuderija i Samir Karić u ime Vijeća ministara BiH, Aida Baručija u ime Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, Mujo Hadžiomerović u ime Instituta za nestale osobe BiH, Hamdija Fejzić u ime UO Memorijalnog centra u prethodnom mandatu te Mirsad Bajrović u ime Vlade Federacije BiH. Predstavnik VladaeRepublike Srpske bit će imenovan naknadno.

Imenovanje je izvršeno nakon što je članovima Upravnog odbora ranije istekao mandat, a u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH nije postignut konsenzus za usvajanje ove odluke.

Također, Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade za 2022. godinu.

Erasmus+ je program Europske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2021. do 2027. godine, s ciljem izgradnje europskog prostora obrazovanja i provođenja strateške suradnje u ovim oblastima, posebice promocije mobilnosti u svrhu učenja, suradnje i inovativnosti te razvitka organizacija i politika u području sporta.

Implementacija programa u Bosni i Hercegovini ogleda se ponajviše u učešču u obrazovnim i informativnim mrežama Europske unije, elektroničkim platformama te u projektima međunarodne suradnje u okvirima Erasmus+ programa.

Ekonomski rast i u ovoj godini uz smanjene inflacije

U informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu od 2023. do 2025. godine, koja je usvojena na današnjoj sjednici, predviđa se ekonomski rast u ovom razdoblju od oko 2,5 posto na godišnjem nivou. Pretpostavlja se da bi ključni oslonac ekonomskog rasta tokom ovog razdoblja trebala predstavljati domaća tražnja kroz povećanje privatne potrošnje i investicija. Predviđa se da bi se u 2023. godini u BiH mogao očekivati sporiji rast inflacije u odnosu na prethodnu godinu (6,7 posto). Perspektive za razdoblje 2023. – 2025. godine daju preliminarni pregled predviđanja najznačajnijih ekonomskih kretanja u BiH, a pripremljene su na osnovi analiza kretanja ekonomskih trendova Bosne i Hercegovine, uzimajići u obzir međunarodne faktore koji utječu na ekonomski razvitak naše zemlje.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je suglasnost za imenovanje pukovnika Tadeja Burgara na dužnost odbrambenog atašea Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!