Vijeće ministara BiH razmatra prijedlog o zabrani izvoza ogrjevnog drveta

Vijesti 14. jun 202215:48 0 komentara
F.Z./N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će u srijedu, 15. juna, razmatrati prijedlog o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Vanredna sjednica će se održati u 13 sati u zgradi institucija, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine uputilo je 10. juna prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta nadležnim institucijama na dostavu mišljenja, nakon čega će odluka biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje, saopštio je resorni ministar Staša Košarac.

Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

“Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku”, naglasio je ranije državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, privremeno onemogućavanje izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta od ključnog je značaja za građane i privrednu zajednicu u BiH u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog povećanja cijena energenata.

Ponovio je kako ne želi da građani BiH predstojeću zimu dočekuju “u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!