Vijeće ministara odbilo promijeniti uslove za ulazak stranaca u BiH

Vijesti 31. maj 202114:22 > 14:51 7 komentara
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo je prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama kojom bi se olakšao ulazak turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, te Saudijske Arabije.

Kako je rekao ministar pravde BiH Josip Grubeša, iz HDZ-a su se od prvog dana i u prvom glasanju istaknuli da će štititi evropski put BiH, bez obzira kako se to u javnosti prezentira. Naveo je i da iz HDZ-a ne koče procese u BiH, kao i da ih nikada neće kočiti.

Govoreći o vizama, stvara se polemika. Jasno da su nama turisti dobrodošli i bitan nam je turistički sektor koji ima velike probleme. Mi moramo imati određene sigurnosne pretpostavke za sve ljude koji tu dolaze i prema ljudima u BiH”, istakao je ministar pravde BiH.

Postoje određeni benefiti

Rekao je i da ne smatraju da je problem vezano za vize za stanovnike Saudijske Arabije, jer kako smatra, ukoliko imaju vizu za neku od evropskih zemalja ili vizu SAD-a, njihova viza vrijedi i u BiH.

Tako da postoje određeni benefiti za te građane, i ako su dolazili u proteklom periodu, nadamo se da će dolaziti i sada“, komentarisao je.

Smatram da je ovo Vijeće ministara koherentno i da ne možemo nastupati unutar Vijeća ministara kao opozicija i nema mjesta ucjenama u Vijeću ministara“, kazao je.

Rekao je i da su protiv ove odluke protiv bili ministrica vanjskih poslova i ministar odbrane.

“Pratimo stavove EU”

Istakao je i da bi liberalniji ulazak u BiH bio kontinuitet koje rade druge zemlje prema strancima, i da bi BiH pratila te zemlje.

Mi pratimo stavove EU po pitanju viza“, naveo je Grubeša.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da je odbijen prijedlog za olakšan ulazak turista u BiH, ukoliko je predlagač Cikotić glasao za režim ulaska, Grubeša je kazao da je zo zbog toga što predsjedavajući i dva zamjenika Vijeća ministara imaju odlučujući glas.

Vijeće ministara BiH bez saglasnosti na vanrednoj sjednici

Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasanja nije donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, uz sedam glasova za i tri glasa protiv, nije u drugom krugu glasanja donijelo Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o vizama.

U drugom krugu glasanja, uz sedam glasova za i tri protiv, Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare