Vijeće ministara sutra o Izbornom zakonu – koliko je realno da se nađe domaće rješenje?

Vijesti 21. apr 202422:01 0 komentara

O izbornom zakonu sutra će državni ministri. Tačnije o Prijedlogu mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Šta to znači i koliko je realno da se do isteka roka 27. aprila pronađe domaće rješenje do kada su se dogovorili predstavnici vladajuće koalicije na nivou BiH?

U Vijeća ministara kažu da je riječ o mišljenju na Izmjene Izbornog zakona koje je predložila grupa zastupnika SDA, ne o nivom zakonu koji je najavila koalicija do 27. aprila U potpunosti novi Izborni zakon koji bi izglasala PS BiH mogao bi zamjeniti Šmitov, što bi moglo biti jedno od rješenja za SNSD koji osporava legitimiet Visokog predstavnika.

U međuvremenu oglasio se i OHR. U saopštenju je poručeno da se izmjene koje je nametnuo Visoki predstavnik a koje preporučuje OSCE ne mogu mijenjati. Konkretnije nema pregovora o nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, restruktuiranju biračkih odbora, kao i elektronskom glasanju, no sve navedeno može u potpunosti ugraditi u drugi zakon, saopšteno je iz OHR-a, no nije precizirano o kom drugom zakonu se radi. Ponuđena je i pomoć domaćim političarima da dođu do domaćeg rješenja.

Godinama se pregovora o Izbornom zakonu, državna koalicija oformirala je radnu grupu, uspjela je usaglasiti tehničke izmjene, no ne i izbor članova Predsjedništva BiH na kojem insistira HDZ BiH, zbog toga zakon nikada nije stigao do parlamenta. Da li je moguć dogovor u narednih sedam dana, teško je vjerovati.

Inače, dan nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu, Zastupnički dom PSBiH odbio je zaključke SNSD-a za poništavanje odluka visokog predstavnika Skupština RS je prosle sedmuce usvojila tekst Izbornog Zakona po kojem entitetska izborna komisija preuzima zakonsku ulogu Centralne izborne komisije BiH. Usvajanje zakona međunarodna zajednica ocijenila je protuustavnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!