Odbijen zahtjev Bošnjaka, neustavni Zakon o imovini RS stupit će na snagu

Vijesti 24. jan 202313:37 1 komentar
N1

Vijeće naroda Republike Srpske nije u utorak, 24. januara podržalo zahtjev Kluba Bošnjaka za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Zakon nije dobio potrebnu većinu u Klubu Bošnjaka pa sada slijedi formiranje zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda koja bi trebala razmotriti usaglašavanje teksta zakona, ukoliko se to ne desi konačnu će imati Ustavni sud Republike Srpske.

Omjer na glasanju bio je 4:2, odnosno četiri “protiv” i dva “za”.

Jedan od dvoje delegata iz Kluba Bošnjaka koji su podržali zakon bila je predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić.

“Iz razloga što se ovdje uopšte ne radi o vitalnom nacionalnom interesu. Ovim zakonom se ne vrijeđa vitalni nacionalnog interesa ni jednog naroda koji na ovom prostoru živi”, rekla je Golićeva.

Ovakav ishod znači da Vijeće naroda ipak nije postalo “protočni bojler” kako se očekivalo nakon njegovog formiranja, zbog situacije u Klubu Bošnjaka u kojem većinu ima SNSD sa strankama iz Pokreta za državu koji je dio vladajuće koalicije. Zbog čestih blokada zakonskih rješenja u ovoj instituciji, zbog pozivanja na vitalni interes, ranije su negodovali iz SNSD-a, pa je i sam Milorad Dodik najavljivao izmjene Ustava, pa i ukidanje Vijeća naroda.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Alija Tabaković komentarisao je takve najave.

“Ja mislim da, minimalne su nadležnosti u aktuelnom Ustavu i zakonu Vijeća naroda, ne vidim potrebu za tim. Ovo je parlamentarna država, parlamentarni sistem i u svakom demokratskog društvu postoje određene procedure kroz koje trebaju proći zakoni”, rekao je on.

Podsjetimo, Narodna skupština RS krajem decembra je usvojila Zakon o imovini, a Klub Bošnjaka u entitetskom Vijeću naroda je nekoliko dana kasnije pokrenulo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog njegovog usvajanja.

Nakon donošenja Zakona o imovini RS reagovao je i visoki predstavnik Christian Schmidt koji je njegovo usvajanje opisao kao “djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje se mogu tumačiti kao kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir“.

Entitetski zakon identičnog naziva, Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. septembra, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda bh. parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare